Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med siktet inställt på pingistoppen

/

Han är 14 år och redan en av de bästa pingisspelarna i Sverige.

Adam Blomquist har spelat pingis i sex år och åker nu på tävlingar över större delen av världen.

Annons

Intresset kom eftersom pappa Peter är tränare. Det första året handlade det mest om att ha kul, men sedan började Adam Blomquist ta pingisen på allvar.

Jag träffar Adam under en träning. När jag kommer in i lokalen tar smattret av pingisbollarna över när ljudet ekar mot väggarna. Fyra träningsmatcher pågår, med stora och små spelare.

Efter en stund signalerar tränaren till paus och jag får tid att prata med Adam. Träningslokalen kändes som ett bra ställe att träffas på då han spenderar väldigt mycket tid här. Mellan sju och nio träningspass i veckan på ungefär två timmar vardera.

Trots att Adam lägger så mycket tid på pingisen känner han inte att det är något som han går miste om som andra ungdomar i hans ålder. Det är ju pingisen som är viktigast för honom. Träningen kommer först och om det finns tid över träffar han gärna kompisar.

- Vill man bli framgångsrik måste man träna mycket, säger Adam.

Att vinna anser han är mycket viktigt om man vill bli något, ändå känner han inte mycket press. Han berättar att man måste förlora ibland, att alla har svackor.

Det hjälper inte klandra sig själv för mycket utan det är bara att fortsätta träna om man vill bli bättre. Adam är glad för att alla är så stöttande, både vänner och lärare. Kompisarna blir lite avundsjuka när han får vara ledig så mycket ifrån skolan eftersom han ofta åker iväg på tävlingar.

Adam testade först att spela pingis på grund av att det redan var ett intresse inom familjen. Hans pappa är tränare och hans syster spelar också pingis och är nu tränare för en pingisskola. Trots det känner han ingen stor press från sina föräldrar utan de tycker bara att det är roligt att han spelar.

Framtiden ser ljus ut för den unge pingisspelaren som redan är mycket duktig, och han har endast pingis i sikte. Hans mål är att bli en riktigt bra juniorspelare i Europa och sedan ta sig till världstoppen.

Mer läsning

Annons