Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med klättring mot nya höjder

Det krävdes många timmars hårt arbete men nu har en ny och utmanande klättervägg sett dagens ljus vid Hamnäsberget.
– Det är en tjusning att hitta något eget, säger sportklättraren Linus Åsberg.

Annons

Efter en kilometers vandring längs Digerbergsleden uppenbarar sig en storslagen utsikt över landskapet och sjön Bergviken.

Här, strax utanför Stråtjära och på några hundra meters höjd över havet, har sportklättrarna Per Westerfur och Linus Åsberg iordningställt en åtta meter hög klättervägg på Hamnäsbergets norra sida.

– Jag har sett en svagt lutande klippvägg från riksvägen sedan jag var liten. Men innan vi hittade väggen hade jag inte varit här uppe på 20 år, säger Per Westerfur som även har röjt upp en vandringsled intill berget.

Bakom några höga tallar stiger bergsväggen upp mot skyn. Längst upp har två toppankare bultats fast i berget för att utövarna ska kunna säkra sina rep under klättringen.

Säkerheten är något som alltid sätts i första hand inom sporten. På marken står en säkringsman som bromsar upp det rep som klättraren har fäst i sin sele för att förhindra ett fall.

Per Westerfur och Linus Åsberg har fått markägarens tillstånd för att använda sig av bergsväggen och har sedan dess lagt ner över 50 timmar på att få till en så bra klättervägg som möjligt. Mossa har avlägsnats, väggen har skrapats ren och lösa stenar har tagits ner till marken. Allt för att ge framtida klättrare de bästa förutsättningarna.

– Berget är storslaget och har mycket strukturer och nivåer. Vi hoppas att fler ska komma hit och upptäcka det, på så vis kan vi även hitta fler klättringsleder här, säger Per Westerfur.

Klättring som träningsform är dessutom något som passar alla, menar Linus Åsberg. Även de som är höjdrädda.

– Jag var höjdrädd när jag började men nu vill jag bara högre upp hela tiden. Man utmanar ständigt sig själv till att övervinna sin egen rädsla.

Mer läsning