Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med humor mot mognad

/

Pastor Britta Hermansson lyste upp Söderhamnskyrkornas hösthelg med en predikan där sandpapper, havregrynsgröt och kokta ägg visade vägen mot mognad.
– Jag älskar skrattets förlösande kraft, säger hon.

Annons

Mogna vackert med rytm, riktning och resesällskap. Det är namnet på en predikan, men också en alliteration med tre substantiv som kan vara viktiga hjälpmedel att klara av livets toppar, dalar och de gånger det ändrar riktning. Om detta pratade Britta Hermansson på Missionskyrkan i Söderhamn.

Hon kunde ha kryddat med ytterligare ett R – som i roligt. För det var med en rejäl dos humor som pastorn från Nås i Dalarna guidade ett 50-tal åhörare i sina tankar om vacker mognad.

– Jag tycker humor är jätteviktigt och jag älskar stå upp. Jag tycker om formen, en del lyckas säga samhällskritiska saker men ändå öppna sig för glädjen, säger Britta Hermansson.

Hon är pastor i Gemensam Framtid, arbetsnamnet för en gemenskap mellan Missionskyrkan, Baptistkyrkan och metodistkykan, och för första gången på besök i Söderhamn.

– Jag ska prata om vilka verktyg vi behöver i livet. Det behöver inte vara perfekt, men good enough.

Hennes predikan på lördagseftermiddagen var en del i kyrkohelgen som varje höst arrangeras i Söderhamn och en fortsättning på den predikan hon gjorde på förmiddagen. Då på temat yttre tryck, inre vila.

Det är nyttigt, rent av viktigt att med åren se på sig själv med klara ögon, pratar Britta Hermansson om. Att självinsikt och acceptans av den egna personens plus och minus kan vara en bra fernissa mot bitterhet. Många drar på munnen, kanske igenkännande, åt att pastorns slöjdlärare under skolåren sällan lät henne ta hem smörknivar och skärbrädor när hon ville.

– Han sade alltid: "Birgitta, slipa mera". Och jag har insett att det kanske är en sådan person jag är. Det kanske är jag.

På samma sätt är det med rytmen, den som sätts av rutiner och det som är vardagen – livets havregrynsgröt, menar Britta Hermansson. Den som dansar med vardagarna i rätt rytm kan också lättare plocka på de två andra R:en – riktning och resesällskap. All tre är bra att ha när sjukdom, död eller annat drabbar och livet slår stopp.

– Jag tror att de här tre delarna är en stor del i att mogna i livet, säger Britta Hermansson.

Mer läsning

Annons