Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matambassadörer sökes

/

Matupplevelser är viktigt i kampen om turister och Hälsinglands råvaror är ett bra konkurrensmedel. Det fick turistföretagare från Söderhamn lära sig på tisdagskvällen

– Vi har världens bästa råvaror och vi måste bjuda turisterna på det, sade mästerkocken Pär Johansson.

Annons

Seminariet var det fjärde i en serie av fem riktade till turistföretagare i kommunen. När lokalproducerat stod på menyn dukade tio av kommunens lokala livsmedelsproducenter upp bord med smakprover I CFL:s lobby. Grönsaker, honung, kött, fisk, öl, senap och oljor visade bredden som finns i området.

Det är något vi ska dra nytta av tycker mästerkocken Pär Johansson som var tisdagskvällens föredragshållare. Han vill att alla ska bli matambassadörer för Hälsingland. Oavsett om man producerar livsmedel eller arrangerar upplevelser så kan man servera kvalitetsprodukter från trakten.

Pär Johansson delade med sig av sin erfarenhet från lyxkrogarna där han tillagat mat utifrån världens bästa råvaror.

– Jag har också lagat mat med era råvaror. De är på många sätt lika bra och flera sätt bättre, berättade han för de samlade mathantverkarna.

Pär Johansson driver sedan fem år Växbo krog som blivit en stor framgång. Det beror till stor del på råvarorna. Söderhamnskocken började med att bygga upp ett nät av leverantörer. I dag tar krogen emot råvaror från ett 70-tal lokala leverantörer och det tar tid att administrera. Men under de fyra säsonger krogen hållit öppet har det blivit allt bättre. Pär Johansson tror att det finns goda utsikter att det blir ännu bättre.

– Vissa säger att det inte finns så mycket lokalproducerat, men det är ju självklart när ingen efterfrågar. Växer efterfrågan ökar utbudet. Det finns mathantverkare som skulle vilja leva på det de gör.

Pär Johansson som representerar Hälsingland i regeringens projekt Matlandet Sverige berättade att 80 procent av semesterfirare anser att måltiden har stor betydelse av semestern. Tre fjärdedelar av dem anser att en matupplevelse i sig är ett turistmål. Han tycker det är högtid att någon tar fasta på det.

Men på frågan vad han skulle rekommendera turister i Hälsingland styrde han över från en viss maträtt till råvarorna.

– Ostkaka, kålbulle, sotare... Varför kan vi inte göra en ny hälsingematrätt. Gjord på råvaror från lanskapet.

Tisdagskvällens seminarium kunde ha varit ytterligare ett inlägg i raden i debatten om goda kostvanor och närproducerade produkters förträfflighet. Men Pär Johansson gjorde klart att han är trött på projekt som lovar förbättringar inom kost och livsmedel. Han tycker det är dags att agera.

– Det är så jäkla viktigt att vi började resan nu. Det finns inget som hindrar krögarna från att sätta i gång nu. Köp lokalt, ekologiskt, medvetet, börja laga riktigt mat och ni kommer att tjäna pengar. Jag lovar.

Mer läsning

Annons