Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många rapporter om vargar i Söderhamn

Den senaste tiden har jägare och Länsstyrelsen i Gävleborg fått många rapporter om vargar som rör sig i Söderhamnsområdet.

Annons

Det finns inget etablerat vargrevir i området men Sara Sundin, som jobbar med viltfrågor på länsstyrelsen, tror att det kanske kan vara på gång.

– Det finns inget bekräftat revir längs hela hälsingekusten. Det finns ett revir söder om Gävle, i Ockelbo och sedan i västra Hälsingland. Men i Söderhamnsområdet är det ett glapp.

Jägaren Lennart Östlund har fått många andrahandsuppgifter om vargar i området den senaste tiden.

– Den senaste är från Tyby, Söderala, i måndags. Innan dess var det någon som hade sett två vargar vid bygdegården i Mo och i Trönö. Om vi ska få ordning på det här måste personer som ser vargar rapportera sina observationer, säger Lennart och får medhåll av Sara Sundin.

– Ja, eftersom det finns för lite foton och ingen spårsnö är det viktigt att man rapporterar sina observationer till www.rovobs.se eller www.skandobs.se.

Länsstyrelsen har visserligen fått foton på vargar i Söderhamnsområdet men väntar på att det ska bli spårsnö för att säkerställa observationerna.

– Förhoppningsvis kan vi också få DNA så att vi kan se om det är en hona och en hane, berättar Sara Sundin.

Tidigare under hösten har en stövare dödats av varg i Trönöskogarna och åtta får dödades i ett hägn i Bergvik .

Mer läsning

Annons