Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många hus till salu

/
  • Även skärdgårdsstugor kan ligga ute länge. Den här stugan har varit till salu i två och ett halvt år.

Mäklarnas hemsidor är fyllda med objekt till salu. Men med många hus till salu ökar tiden för att få dem sålda.

Annons

Precis som på alla marknader går fastighetsmarknaden upp och ner. Kurvorna över tillgång och efterfrågan rör på sig hela tiden. För närvarande finns en sällan skådad mängd av både villor och fritidshus till salu i Sverige. Inte ens i Söderhamn med sin attraktiva skärgård går stugorna som smör. För närvarande finns över 70 fritidshus till salu.

– Fritidshus är en speciell marknad här uppe hos oss. Vi har upplevt det vara trögt under våren och början av sommaren. Men nu är det precis som att när folk får semester tar de sig tid att åka runt och titta, säger Anna Engvers på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Med många objekt på marknaden tar det längre tid att få sitt hus sålt än tidigare. Spekulanter har fler att välja bland och väljer att titta på fler objekt än tidigare innan man slår till. Stigande räntor och nya låneregler är också bidragande orsaker.

– Det är många som inte får låna pengar längre. Det tycker jag är vettigt i förlängningen men i en övergångsperiod innan man har hunnit spara pengar blir det ett glapp.

Det finns så klart alltid extrema exempel på osålda fastigheter. Enligt jämförelsesajten booli.se har ett sommarhus längs Stålnäsvägen varit till salu i mer än två år. Den ligger intill havet med egen brygga men på en arrendetomt. Det har funnits spekulanter men de har varit intresserade av att köpa loss tomten. Nu lockar man med ett nytt pris och visning på torsdag. Vad har man för förhoppningar?

– Intresset har ökat även på den, så vi får se vad som händer. Det är lite speciellt med den sommarstugan. Det har varit många intresserade men kommunen har haft svårt att få fram något pris för tomten, säger Anna Engvers.

Om man funderar på att sälja, ska man vänta om man har möjlighet?

– Nej, det tycker jag inte. Det är fortfarande så att det finns köpare som letar men man får vara beredd på att det inte går på några veckor.

Mer läsning

Annons