Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många fördelar med tidig potträning

/
  • Adrian, 8 månader, kommer att pottränas tidigt av mamma Linn Servais. Hon har vanan inne sedan hon jobbade som aupair i USA och fick två tvååringar att bli torra.
  • Barnsjuksköterskan Gunilla Lönnbom ser bara fördelar med torra barn, men tror att det kan bli svårt för föräldrarna att hinna med.

Det går att spara både pengar och miljö på att börja pottträna sina barn tidigt visar en ny rapport.
Gunilla Lönnbom på Familjecenter ser bara fördelar med torra barn, men tror ändå inte att det är så lätt.

Annons

Vill föräldrarna göra sig lite besvär behövs inte blöjor. Åtminstone skulle barn kunna sluta använda dem betydligt tidigare än i dag. Det visar en studie som professor Anna-Lena Hellström vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg gjort på barn i Vietnam.

Där är de flesta barn torra redan vid nio månader. Detta samtidigt som barnen i västvärlden använder blöjor allt längre upp i åldrarna.

Anna-Lena Hellström menar att det finns både ekonomiska, historiska och kulturella orsaker till att blöjanvändandet ser olika ut, men anser att det finns många fördelar med att börja potträna sina barn tidigt.

Svenska familjer skulle till exempel kunna spara stora summor pengar på blöjor samtidigt som miljön skulle bli bättre. Dessutom skulle urinvägsinfektionerna och förstoppningarna minska.

Intressant, säger barnsjuksköterska Gunilla Lönnbom när vi träffar henne på Familjecenter i Söderhamn.

Hon har inte hört talas om rapporten, men håller med om att fördelarna är många med torra barn.

- I Sverige är de flesta dagstorra vid tre års ålder, att bli nattorra brukar ta några år till, säger hon.

Att sluta med blöja vid tre är alltså inte sent, men det är inte direkt skönt att tulta omkring i en blöt blöja och röd stjärt.

- Spara pengar och miljö och välmående barn. Det är inte svårt att se fördelarna, det som talar emot tidig potträning är just tiden. Många föräldrar har svårt att få tiden att räcka till redan nu, säger Gunilla Lönnbom.

Hon menar att det krävs tid och engagemang för att få barnen torra. Det handlar om att läsa signaler och gå till pottan vid rätt tillfälle. Och det fungerar nog när man är hemma, men det blir definitivt svårare på förskolan.

- Där tar en liten personalstyrka hand om många barn. Och det är ju knappast bara ett blöjbarn på en avdelning. Så jag har lite svårt att se hur man ska få det att fungera i praktiken, säger Gunilla Lönnbom.

Mer läsning

Annons