Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man måste tro på sig själv"

/

För två år sedan brann hennes barndomshem upp. När hon var åtta år hittades en ovanlig tumör i hennes mage och för snart ett år sedan gick hennes pappa bort i cancer.

Trots dessa motgångar har 19-åriga Sofia Händén jobbat hårt med sitt självförtroende och tar hjälp av det förflutna för att se framåt, bland annat via sin populära blogg BYSOFIA.

Annons

På ytan ser Sofia Händén ut som vilken ung modemedveten kvinna som helst. Hon har nyligen tagit studenten efter att ha pluggat frisörlinjen i Gävle där hon bor. Hon har precis avslutat sitt jobb som butikschef på Ziperall. Men den framgångsrika resan dit har varit tuff.

Hon beskriver sig själv som en sprallig tjej som gillar att ha många bollar i luften. Trots alla motgångar tar hon dagen som den kommer och försöker leva livet fullt ut.

Året var 2002. Allt skulle bli en resa med en rad turbulenta händelser. Sofia började få extremt ont i magen, hon åt fullt normalt men gick drastiskt ner i vikt. Hennes mamma förstod att något inte stämde och Sofia blev skickad till sjukhuset för undersökning. Det var då det första jobbiga beskedet kom. Hon hade en tumör i magen och blev skickad till Uppsala sjukhus redan dagen efter där operationer, prover, läkarbesök och massa slangar skulle bli en vardag för henne.

– Tumören jag hade var en mycket ovanlig sort kallad teratom, som framför allt inte är vanlig bland barn. Läkarna visste knappt hur de skulle gå till väga för att få ut den på bästa sätt, då den satt fast i delar av några organ, säger Sofia.

Efter den nästan nio timmar långa operationen när Sofia hade blivit ihopsydd skulle slangar, dropp och starka mediciner bli en del av hennes vardag.

I dag lever hon med en knapp på magen där hon får koppla in dropp som ger henne näring. Ärren efter operationerna kommer aldrig att försvinna, inte heller minnena av de tre närmsta vännerna hon lärde känna på sjukhuset.

– Jag fick mycket bra kontakt med tre personer under min tid på sjukhuset som till och från kan summeras till ett år. Tyvärr så finns de inte vid liv idag. Det gav många tankar om man själv skulle klara sig, förklarar Sofia.

Trots att hon troligen kommer att få använda dropp under nätterna hela livet, och ta extra näring under dagarna, är det inget som hindrar henne från att vara en sprallig ung tjej.

– Jag gör saker hela tiden, går alltid upp i tid och äter en bra frukost. Jobbar, håller bloggen igång och umgås med vänner. Jag har varit i full gång sedan pappa gick bort, allt för att komma på andra tankar. Jag ser livet genom ett annat perspektiv, man vet aldrig när det kan smälla till och det händer någon något allvarligt, berättar Sofia.

För snart ett år sedan fick Sofia och hennes familj ännu ett jobbigt besked. Hennes pappa blev mycket sjuk. Flera hjärntumörer upptäcktes, vilket resulterade i att han gick bort en kort tid därefter.

– Min lillebror föddes med ett hjärtfel, och för snart två sedan brann huset ner. Sedan kom det där med pappa. Det har varit en oerhört turbulent tid under hela min uppväxt, och det tycks aldrig vilja ta slut. Men det har gjort att familjen har växt sig oerhört stark tillsammans, säger hon.

Något som hjälpt Sofia att komma underfund med sina tankar om livet är hennes blogg. Där delar hon med sig om sin sjukdomstid och sin passion till mode och styling. Efter tre års bloggande har hennes blogg blivit allt populärare och hon har runt 15 000–20 000 läsare varje vecka.

– Bloggen är som en form av terapi för mig och mina tankar. Sedan får jag sådan god respons av mina läsare, vilket gör att det känns ännu lättare att orka skriva av mig och utvecklas som person, förklarar Sofia.

Många av hennes läsare hör av sig till henne med frågor, delar med sig av sina erfarenheter och peppar hennes skrivande dagligen.

I framtiden vill Sofia jobba med mode av något slag, gärna som stylist i en större stad. Men några tankar på att lägga av med bloggandet finns inte alls.

– Jag tillbringar mycket tid i Stockholm hos vänner, då tar jag bloggandet med mig dit också. Så den finns med mig dygnet runt, i genomsnitt lägger jag ner fem timmar varje dag på bloggen, säger Sofia.

Sofia berättar att hon får ut lite extra förmåner genom bloggen, men det är än så länge inget hon kan försörja sig på.

Hon vågar inte tänka på hur hennes liv skulle se ut idag om hon inte hade börjat blogga.

– Jag är så tacksam över att min syster övertalade mig att börja. Bloggen är ett av de starkaste hjälpmedlen jag kunnat använda mig av för att klara av att prata om allt som hänt. Det är fortfarande en tung bit, men jag kan hantera det bättre, säger hon.

I dagsläget fokuserar Sofia på sitt eget välmående.

– Jag tar hand om mig själv först och främst, det har varit så mycket som hänt under denna tid så jag nästan glömt bort mig själv. Sedan tänker jag försöka dra mig ut och resa och koppla av. Och så småningom kanske det blir en flytt någonstans.

Sofias egna tips till ungdomar eller vuxna som har en nära som gått bort eller som har någon sjukdom är att våga vara öppen.

– Det bästa du kan göra är att prata om det som hänt. Kom ihåg att det alltid finns hjälp att få. Det finns alltid fler som varit med om liknande saker, så du är inte ensam. Men vi måste alla komma ihåg att alla är vi olika, och olika saker hjälper för olika sorts människor. Men man måste tro lite på sig själv, säger hon.

Mer läsning

Annons