Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma, mamma, barn

/
  • Sofie Johansson har blivit mannen i huset, men drar sig inte för att mysa i soffan med Elliot och flickvännen Caroline Olsson.
  • Familjen Olsson-Johansson har bott tillsammans i ett år. Sonen Elliot har två mammor och trivs som fisken i vattnet.

Det var kärlek vid första ögonkastet när Caroline och Sofie fann varandra för två år sedan.

– Jag blev så himla kär i henne på en gång, säger Caroline och ler.

Annons

De sitter tillsammans och myser i vardagsrumssoffan. Klockan börjar närma sig läggdags och femårige Elliot kämpar mot sömnen.
– Mamma, jag är trött, säger han, kliar sig i ögonen och tittar på sin mamma Caroline som sitter till vänster om honom.
Caroline stryker honom över håret.
– Snart, säger hon och ler.
Sofie Johansson som sitter på Elliots högra sida lutar sig över och kittlar honom på magen. Han viker sig dubbel av skratt och alla spår av trötthet är som bortblåsta.
Elliot har två mammor. Caroline Olsson och Sofie Johansson. Tillsammans bor de i ett radhus i Söderhamn, som vilken annan familj som helst.
– Vi är som alla andra, men det finns säkert de som tycker vi är helt knäppa, säger Sofie Johansson.
Tjejerna träffades på krogen för drygt två år sedan och det var kärlek vid första ögonkastet.
– Jag minns att jag blev så himla kär i dig på en gång, säger Caroline och ler stort mot Sofie.
För Caroline var det första gången hon fattat tycke för en tjej och hon visste väldigt snart att det var det rätta.
– Visst jag har tittat åt det hållet förut och tänkt, men det kändes så rätt när jag träffade Sofie, säger hon.
Efter ett år bestämde de sig för att flytta in tillsammans. Men de hade inte bara sig själva att tänka på. Caroline Olsson har två barn från ett tidigare förhållande, tioåriga Emilia och femårige Elliot. De hade även vänner och familj att berätta för.
– Min mormor hade svårt att förstå i början, hon sa att vi skulle sluta leka barnmorskor, säger Caroline.
Även för Carolines äldsta dotter Emilia var det en stor omställning. Att hennes föräldrar separerade och hennes mamma blivit tillsammans med en tjej var mycket att ta in.
– Hon sa att jag var en utomjording, säger Caroline.
Men det dröjde inte länge förrän både mormor och Emilia vant sig vid tanken. När Sofie och Caroline pratar om stödet de fått av sina familjer och vänner märks det tydligt hur mycket det betytt för dem.
– Alla har varit så himla stöttande och gjort det så lätt för oss, säger Sofie och Caroline nickar instämmande.
När den lilla familjen sitter och i sitt vardagsrum går det inte att missa att Elliot verkligen ser upp till sin bonusmamma Sofie. De busar i soffan och planerar sommarlovet tillsammans. Varken Caroline eller Sofie är orolig att han ska sakna en manlig förebild i sitt liv.
– Det finns många bra manliga förebilder runt honom. Men jag har blivit lite som mannen i huset. Han frågade en gång om jag hade en snopp eller en puppa, säger Sofie och skrattar.
Ärligheten har alltid varit viktig för tjejerna. Från första stund har de varit öppna med barnen, sina familjer och vänner om deras förhållande. De är väl medvetna om att det snackas en del i en liten stad som Söderhamn men det är inget som oroar dem. Det är snarare så att snacket kanske leder till något positivt. Sofie, som har vetat att hon gillat tjejer enda sedan hon var ung, tror att det är viktigt att andra vågar komma ut.
– Gillar man någon vill man att hela världen ska få veta. Det måste vara hemskt att hålla det inne och inte våga säga något, säger hon.

Mer läsning

Annons