Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Majoriteten gör som tjänstemännen säger"

Den politiska majoriteten i KUS har släppt ifrån sig makten till tjänstemännen.

Det säger oppositionens Viktor Wärnick (M).

Annons

Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden är en stor och tung nämnd med ansvar för bland annat kommunens fastigheter, anläggningar, byggen, skolmaten, föreningslivet, kulturen och samhällsplaneringen.

Under förra mandatperioden var Magnus Svensson (C) ordförande i nämnden. Nu är det Lillemor Svensson (S) som har den rollen.

– Men det är tjänstemännen som håller i rodret. De håller i mötena, och jag känner att de bestämmer hur vi får besluta. Vi får klara instruktioner, och majoriteten brukar göra som tjänstemännen, säger Viktor Wärnick.

De politiska diskussionerna i nämnden uteblir, enligt Wärnick. Hans kritik landar på koalitionen S+V+MP, med ordförande Lillemor Svensson (S) i spetsen.

Viktor Wärnick säger att han försökt förmå politiken att ta tillbaka makten. Bland annat genom att kräva att tjänstemännen lämnar lokalen när nämnden ska diskutera och besluta. Särskilt de tjänstemän som har skrivit ärendena och föreslagit beslut.

Wärnick ser två skäl till situationen: svaga politiker och starka tjänstemän.

- Gunnar Mellqvist (chef för KUS-förvaltningen) är väldigt stark och extremt kompetent.

Efter nämndens möten brukar tidningen bli kallad till presskonferens, och det är alltid Gunnar Mellqvist som redogör för ärendena och besluten. Lillemor Svensson sitter med, men håller en mycket låg profil och har sällan några kommentarer.

Själv säger Lillemor Svensson att det är hennes första politiska uppdrag som ordförande.

– Jag är lite blyg, men tanken är att jag ska ta över mer och mer.

Finns det inte en risk att han tar över?

– Nej, det tycker jag inte, säger Lillemor Svensson.

Kommunstyrelsens ordförande Sven-Erik Lindestam (S) vill inte överlåta åt tjänstemän att berätta om politiska beslut.

- Jag skulle inte välja att kommunicera via någon annan. Jag tycker att det är både roligt och spännande att i samtal få redogöra för kommunstyrelsens beslut.

Mer läsning

Annons