Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maffian tar över nakenkalendern

/
  • Vid en av fotograferingarna håller Stefan Norman i en avbitartång placerad runt pekfinger samtidigt som Pär Norgren riktar en pistol mot David Axelssons huvud.
  • Initiativtagare Calle Lovén tycker att det är viktigt att bidra i kampen mot cancer. Fjolårets nakenkalender ersätts nu av en maffiakalender och en julskiva.
  • Tolv företag ställer upp i 2016-års kalender som får temat maffian.
  • – Jag tycker det är trevligt, och det går till en bra sak. Jag har spelat lite förr, och det är lika kul att snickra som att sjunga, säger Ricky Molander med gulsvarta hörlurar.
  • Fotografen Mattias Gustafsson hade fullt sjå med att få maffiamodellerna att se farliga ut.

Cigarröken ligger tät i Bildas stora samlingssal i Söderhamn. Efter kortsidan riktar en gangster sin pistol mot ansiktet på en hukande man.
Allt är såklart på låtsas. Det är årets hantverkarkalender med maffiatema som fotograferas.
Kalendersuccén i kampen mot cancer är tillbaka, i år med julsånger i stället för det nakna.

Annons

I fjol sålde hantverkarnas nakenkalender snabbt slut.

Läs mer: Hantverkare i nakenkalender mot cancer

Det stora intresset för den och det goda syftet fick småföretagare som snickare, grävmaskinister och elektriker att även i år ställa upp i välgörenhetsprojektet, för det är vad det handlar om.

På samma sätt som i fjol görs kalendern för att samla in pengar till Cancerfonden, som en fortsättning på fjolårets mustaschkamp.

Se mer: Hantverkare fotograferades till lättklädd kalender

– Cancerfonden har ingen mustaschkamp i år, men vi kör vidare ändå. Det här är inget vi tjänar pengar på, vi försöker bara hjälpa till, säger initiativtagare Calle Lovén.

I år växlar han dessutom upp. Kalendern trycks i fler exemplar och kompletteras med en julskiva. Tolv hantverkare gick i slutet av november in i Bildas studio för att spela in, men det var inte helt utan motstånd.

– Alla har sagt nej från början, men när de hört att det går till ett bra syfte har samtliga hängt på, säger Calle Lovén.

I fem veckor har företagarna träffats och övat in tonarter och stämband tillsammans med Bildas Jamina Jansson som hjälpt dem på traven. Och med hjälp av ljudtekniker Micke Bäcklin på Bilda finns nu färdiga ljudspår inspelade.

– Jag tycker det är trevligt, och det går till en bra sak. Jag har spelat lite förr, och det är lika kul att snickra som att sjunga, säger Ricky Molander.

Direkt efter den skrattfyllda dusten i studion väntade fotograferingen ett par trappor upp.

Stämningen var hög i Bildas samlingssal vid fotograferingen. Sågar, tänger och revolvrar låg uppradade på bordet. Cigarrerna glödde i mungiporna hos de välekiperade maffioserna och k-pistarna låg tryggt förvarade i fiolfodralen.

– Och så vill jag se lite mer jävlar anamma, säger fotograf Mattias Gustafsson som lejts in till fotograferingen.

– Ta ett riktigt halsbloss nu, när du är med på film. Här lägger vi pengarna på att bekämpa cancer och så är det cigarrer i varje käft, säger Johnny Magnusson och skrattar.

Kontrasterna från naket finns där. Valet av maffia hänger ihop med kopplingarna till 1930-talet, och det gamla stuket är inget Calle Lovén vill släppa.

Vardagen med ensamarbete bryts med något helt annorlunda för småföretagarna på plats.

– Vi jobbar var för sig och att träffas så här är jätteroligt, alla som kan ställer upp. Och det är kul att snacka skit och vara social ibland, säger Calle Lovén.

Den 11 december ska ungefär 500 kalendrar vara klara och skivan inspelad. Varje deltagande företagare skänker 600 kronor.

– Sen är det meningen att de som får en kalender betalar för den till Cancerfonden, säger Calle Lovén.

Läs också: Kalenderflickor från Järvsö

Mer läsning