Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lukas brände sig på ugnsluckan

/

För två veckor sedan satte Lukas, 9 månader, sina små händer mot ugnsluckan. Han brände sig rejält och fick åka ambulans till Hudiksvalls sjukhus.

Men familjen hade inte gjort någon felanmälan, därför anser Faxeholmen att de är skuldfria.

Annons

Familjen bor i en av Faxeholmens lägenheter på Norrberget. Spisen är gammal och ugnsluckan har enkelt glas.

Lukas brände sig illa och blev tvungen att åka till sjukhuset och få sina händer omlagda. Ont gör det också, han måste fortfarande äta smärtstillande.

- Brännskadan på den högra handen visade sig vara värre än de först trodde. Nu får vi åka till Uppsala för att lägga om bandaget. Det kan till och med bli aktuellt med en operation, säger Peter Alsén, som är pappa till Lukas.

Själv anser han att Faxeholmen inte borde få ha så gamla spisar i sina lägenheter utan borde byta ut de äldsta till nya med värmeskyddade glas.

Men enligt Hyresgästföreningens jurister så finns det inga direkta krav på hyresvärdarna att byta ut gamla spisar. Däremot finns det en svensk standard som säger att maxtemperaturen på ugnsluckans glas är 105 grader.

Den allmänna rekommendationen är dock att glaset inte får blir varmare än 60 grader.

Leif Pantzare är boservicechef på Faxeholmen. Han beklagar det som har skett och säger att det alltid är obehagligt när barn gör illa sig. Han kan ändå inte se att det är bostadsbolaget som bär ansvaret.

- När familjen gjorde en felanmälan efter att olyckan inträffat, var vår personal dit och bytte ut spisen. Den var från 1986 och i det här fallet kördes den till Långtå, säger Leif Pantzare.

I dag tycker han att det var synd, nu kan de inte få reda på hur varm ugnsluckan egentligen var eller om det var några andra fel. Men byter ut gamla spisar gör de inte om de inte fått in någon felanmälan.

- Vi måste ju få veta att den är trasig, vi går inte in i lägenheter utan lov, säger Leif Pantzare.

Faxeholmen följer heller inga tidsintervaller, att då och då ska vi byta ut spisar eller frysar. Det görs vid behov.

Leif Pantzare kan ändå tycka att kvalitén på de nyare spisarna blivit sämre. Numera är det mer plast och tunnare isolering i spisarna vilket gör att efter några år blir för heta.

- Jag antar att man gör så här för att spara på tillverkningskostnaderna. Däremot har jag ingen uppfattning om i vilken kondition den här familjens spis var i. Jag såg den som sagt inte, men personalen gjorde bedömningen att den skulle bytas ut, säger han.

Hyresvärden, tillverkaren, den egna uppmärksamheten?

I det här fallet är det svårt att säga vem som har det direkta ansvaret.

Mer läsning

Annons