Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luciafirande ger mat till behövande

Luciafirandet går tillbaka till rötterna och satsar på att hjälpa behövande familjer i juletid.
Pengarna som tidigare använts till ett stipendium ska nu gå till julmatkassar till familjer som har det svårt ekonomiskt.

Annons

Tidigare år har ett luciastipendium delats ut till en person eller en organisation i samband med det traditionella luciafirandet. I år väljer Söderhamns-Kuriren och Odd Fellow ett annat upplägg.

– Det är taget efter Bollnäsmodellen, där började man det här för något år sedan. Vi går tillbaka till hur det var en gång i tiden då luciatraditionen startade 1940. Då samlade man in pengar till behövande personer och familjer, som fick en femkrona eller tio, femton kronor, säger Odd Fellows luciageneral Nisse Bohman.

De summorna räcker inte långt i dagens samhälle. Men tanken om att hjälpa familjer som har det svårt har man tagit fasta på. Medlen som samlas in i samband med årets luciafirande kommer att gå till matkassar, som delas ut till familjer som har det svårt att få pengarna att räcka till julmaten.

– Det känns bra att fler får ta del av det och att gå tillbaka till det gamla. Vi får det att fungera med julmat för familjer som inte har det bra så ställt, säger Nisse Bohman.

Odd Fellow har varit i kontakt med kyrkans diakon Tina Sahlin och påbörjat diskussioner om ett samarbete kring distributionen. Några konkreta planer finns ännu inte, enligt Tina Sahlin. Men hon är glad över initiativet.

– Vi är jätteglada att Odd Fellow har tagit det här initiativet och vi är jättetacksamma. Vi ser att det finns ett stort behov och vi är jätteglada, säger hon.

Mer läsning

Annons