Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Logistiska problem vid oljesanering

/
  • Insatsområdena var flera. Långudden, Morvikarna, Utvik, Talllskär och Skatön hade bemannade stränder men arbetet gick långsamt.

Oljesaneringens första dag har inte flutit perfekt.

– Vi har problem med logistiken, säger Tove Stenquist, tf informationschef på Söderhamns kommun.

Annons

Saneringsarbetet har varit igång sedan måndagsmorgonen. Spadar, krattor och annan utrustning har delats ut men ändå fattas spackelspadarna när arbetet ska börja.

– Det känns som att ingen har koll. Kommunen kommer med nya idéer hela tiden, men ändå så blir arbetet stillstående, säger Åke Svedin, arbetsledare för en av de externa entreprenörerna på plats.

Under julen låg oljebältet som ett täcke över vattnet, men sedan dess har råtalloljan dragit allt mer in mot land.

– Vi la ut dukarna under nyårshelgen för att förbereda inför det här saneringsarbetet. Det tog tre dagar, vilket känns som alldeles för lång tid, berättar Emil Olsson.

Ändå kommer arbetet aldrig riktigt igång. Under helgen var de bara några få som arbetade, men under veckan är de lovade mer hjälp. Resurscentrum ska bidra med personal, Arizona söker egna hjälparbetare och kommunen funderar på huruvida de ska anställa fler eller inte. Men de nuvarande arbetarna är ändå lite tveksamma.

– I slutändan brister det i att allting tar sådan tid och att ingen egentligen vet någonting, fortsätter Åke Svedin.

– För ett sådant här arbete behövs det en installationsdag och det här var första dagen. Samtidigt är det här väldigt nytt för oss också, men vi försöker mobilisera mycket folk och se över arbetet kontinuerligt, säger Tove Stenquist på kommunen.

Mer läsning

Annons