Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljust och fräscht efter flytt

/
  • Karina Nilsson och Meja Djurfelter kånkar prylar som ska flyttas med socialförvaltningen till Cityhuset. De ser fram emot att få bättre lokaler. Kvar lämnar de ett visst vemod och en slitet men vacker gammal tågstation som nu ska värderas för att möjligen säljas.
  • I Cityhuset kommer socialförvaltningen att hittas framöver.
  • Klassiska flyttkartonger går mellan kvarteret Hunden och Cityhuset. Men också speciella: det sekretessklassade materialet fraktas under uppsikt.

Socialförvaltningen i Söderhamn lämnar huset i kvarteret Hunden, där verksamheten varit sedan 1992 och flyttar till Skatteverkets förra lokaler i Cityhuset.

Annons

På tisdagen ska verksamheten vara igång igen på nya stället.

Rader med lådor. Här och där sticker krukväxter upp. Pärmar i högar, staplade stolar och allmän röra. I ansikten syns glada miner inför det nya kantat med lätt vemod av att lämna det gamla. Skyddat från röran och obehöriga ögon står det sekretessbelagda materialet nedpackat, inlåst i arkivet i väntan på säker färd.

Socialförvaltningen rör på sig och målet är att de anställda ska kunna starta upp sina datorer för att jobba på det nya stället från måndag eftermiddag. Fram till dess ska inga besökare bli lidande av flytten, ärenden ska lösas av ambulerande verksamhet.

– Man får lösa det för stunden, det blir inga problem, säger Meja Djurfelter, assistent på verksamhetsstödet.

Totalt är det 44 anställda som flyttar inklusive Barn- och ungdomscenter (BUS). Socialförvaltningen kommer att ha ingång mot gamla busstorget och verksamheten i våning två och tre, medan BUS kommer att flytta in i entréplan med ingång mot polishuset.

Inte större men bättre, lyder omdömet om de nya lokalerna.

– Det är ljust och fräscht och så finns det klimatanläggning, säger Maja Djurfelter som har erfarenhet av stekheta rum om sommaren och tvärt om under vintern.

– Och det blir mycket finare med större lunchrum. Här är det proppfullt när vi ska äta. Ett tag pratade vi om att äta i skift, säger Karina Nilsson, it-ansvarig.

Större gäller även för arkivet som inhyses i ett stort, ljust rum, i stället för i två mörka lokaler som i huset vid Rådhusparken. Där förvaras allt material som lyder under sekretess och som kommer att ha socialförvaltningens ögon på sig hela vägen från packning, transport och uppackning.

– Ingen kommer att se akter eller papper, säger Karina Nilsson.

I entrén sitter lappar med kartor till det nya kontoret, dessutom har man informerat tidigare besökare muntligen, via webben och genom annonser för att alla ska hitta till de nya lokalerna. Personalen gillar det nya läget och tror att besökarna kommer att instämma – närmare bussar, parkeringsplatser, polis och arbetsförmedling.

– Jag kan inte tänka mig att någon är negativ till det här. Det blir bra, det är närmare för alla, säger Meja Djurfelter.

Vad som nu händer med den gamla stationen är inte klart. Nästa steg är att huset värderas. Inga klara intressenter finns.

Bakgrunden är att förvaltningen ska flytta till mer ändamålsenliga lokaler i Cityhuset vid Köpmantorget. Annars hade kommunen varit tvungen att bygga om de gamla lokalerna för 12 miljoner kronor, enligt Kus-förvaltningen.

Mer läsning

Annons