Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusnebarnen lär sig konstens språk hos Konstkraft: "Det här blir som ett språk"

– Barnen har mycket inom sig. Det här blir som ett språk, säger Rabeaa Ibrahim. På Konstkrafts design- och skulpturskola i Ljusne får barnen fantisera och skapa av trä.

Annons

Ur surrandet från en bandsåg och halvrytmiska hammarslag stiger frågor av barnröster. Tolv barn går på Konstkrafts Design- och kulturskola i Ljusne, som startade den 11 juli i år. Någon sågar i en planka, andra filar på träklossar som ska bli fåglar.

Läs mer: Gatan möter makten i ett kreativt möte under järnvägsviadukten

Alisha Hauffman, 10 år, bygger ett litet hundhus till sina trähundar som hon gjort tidiagre i träslöjden. – Det är roligt att vara här. För man får bygga saker, säger hon.

Läs mer: Regionen satsar mer på integration via kultur: "Det här är bara början på det vi vill skapa "

Fåglarnas design kommer ursprungligen från skulptören Rabeaa Ibrahim. Han och snickaren Ulf Sjödin är lärare i skolan, där barnen får bygga saker i trä och lera.

Läs mer: Sommarsalongen öppnar i Ljusne: "Intressant och experimentellt"

Skulptören Rabeaa Ibrahim jobbade i sten tidigare, men arbetar nu i trä på Konstkrafts skola. Brädorna bakom honom ska bli en stor fågel som han vill ställa vid Ljusnebadet.

– Jag tycker om att jobba med barn, de ger mig inspiration. De är så modiga, säger Rabeaa Ibrahim, och tar skrattande fram en ny modell av hans fågel. Halsen och näbben är lite längre och spetsigare.

Soulin Altaweel, nästan 11, går på Konstkrafts design - och skulpturskola med sin syster.

Den fågeln har snart elvaåriga Soulin Altaweel gjort.

– Först ritade jag fågeln på en träbit. Sedan hjälpte Rabeaa mig att såga i mitten, säger hon och tar fram en rödmålad fågel som hon redan är färdig med.

Snickaren Ulf Sjödin är lärare på Konstrafts skola. –De som kommer hit har i princip ingen kunskap om att arbeta med trä.

Första gången barnen klev in på Konstkrafts Design- och kulturskola i Ljusne, var de lite förvirrade och rädda. Men efter ett tag tog idéerna fart, och med det kom modet att prova nya saker. På träbänkarna i rummet står skålar och skulpturer av lera. Ett flygplan, en fågel, en elefant.

När vi besökte Konstkrafts design - och skulpturskola var sju barn där. I vanliga fall är de tolv.

Åttaåriga Enno Hauffman tar fram en träorm som han har målat i rött, blått och grönt. Den krokar sig fast i vad han kallar ett handträd med fyra fingrar.

– Jag tyckte att den här pinnen såg ut som en orm, men den var för lång så först behövde jag ta av den lite, säger han.

– Ormen kan sitta i trädet eller på axeln så här, säger Enno Hauffman, 8 år.

– Barnen har mycket inom sig. Det här blir som ett språk för dem. Den här typen av konst är ett annat språk än musik eller att skriva. Kanske just det här språket passar någon av dem, säger Rabeaa Ibrahim.

De här skulpturerna  har systrarna Altaweel gjort.

Mer läsning