Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusne förlorar cirka 150 asylsökande

/

I september kommer cirka 150 asylsökande vuxna och barn lämna Ljusne när man river Fyrkanten. Några boendealternativ på orten finns inte. De flesta ska omgående förflyttas från Söderhamns kommun till andra städer.

Annons

Den 1 oktober börjar rivningen av Faxeholmens lägenheter på Länkvägen i Ljusne, av det som resterar av området som i folkmun kallas Fyrkanten. Cirka 150 av dem som bor i hyresområdets 71 lägenheter är asylsökande, flertalet är familjer med barn. Viktor Wigren som är ansvarig för boendestödet vid Migrationsverket i Söderhamn är just nu i färd med att informera de boende om var de kan komma att förflyttas. Av de 41 lägenheter som Migrationsverket har kontrakt på med Faxeholmen är 20 så kallade korttidslösningar inför rivningen, men de 21 andra har man hyrt sedan 2003. Många har alltså bott här länge och vissa har barn i klasserna på Stenbergaskolan och på dagiset i Ljusne. Nu är det bara några få veckor kvar innan hyresområdet ska utrymmas.

– Det finns tyvärr ingen möjlighet för någon av dem att bo kvar i Ljusne. Därför kommer de flesta placeras på andra ställen runt om i länet och även utanför länet. Det blir blandade lösningar, men väldigt få kommer kunna stanna i Söderhamns kommun över huvud taget, säger Viktor Wigren.

På Stenbergaskolan har man anställt extrapersonal för att kunna ta emot de nyanlända eleverna som är mellan 35 – 40 stycken. Enligt skolans rektor Carin Engblom har Faxeholmen meddelat skolan om att Fyrkanten ska rivas i höst, men vad som kommer att hända med barnen vet hon inte.

– Den information vi fått är att eleverna kommer att börja här i höst och det har vi förberett oss för. Vi har inte fått någon information om vad som händer när det ska rivas, om eleverna kan gå kvar här eller om de behöver byta skola.

Hur det blir med extrapersonalen när Stenbergaskolan förlorar fyrtiotalet barn är i nuläget oklart.

– Det är inget som vi har hunnit prata om än. Men vi kommer att behöva diskutera den här frågan vidare, säger Carin Engblom.

Det är bekymmersamt särskilt för barnen och deras föräldrar att det blir så här, menar Victor Wigren. Men skälet till att de inte kan bo kvar i Söderhamns kommun är att det råder stor brist på boenden för sökande. En situation som ser ungefär lika ut i hela landet. I Vallvik har man lyckats hitta sju – åtta lägenheter med omgående inflyttning.

– Dem kommer vi självklart att ge till några av familjerna som har barn som går i skolan på Stenberga, säger Viktor Wigren.

Faxeholmens vd Petri Berg är tydlig med att det inte finns några andra möjligheter hos dem.

– Vi avslutar helt vårt kontrakt med Migrationsverket i Ljusne nu i september och vi har ingen möjlighet att hyra ut några andra boenden till dem i dagsläget, säger han.

Mer läsning

Annons