Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsmedelskontrollen i Söderhamn får ris och ros

Det finns brister i hur kommunen finansierar livsmedelskontrollen och totalt saknas det 600 timmars kontroller av livsmedel. Överlag fungerar däremot kontrollerna bra, enligt länsstyrelsens genomgång.

Annons

Det är bygg- och miljöförvaltningen som ansvarar för livsmedelskontrollen i Söderhamn. I arbetet ingår bland annat kontroller av alla butiker, restauranger och kök som hanterar livsmedel och kontrollen finansieras till stor del av avgifter som företagen betalar, men även med skattemedel. Länsstyrelsen i Gävleborg, som vart femte år gör en översyn av förvaltningens livsmedelskontroll, har hittat avvikelser från lagstiftningens krav på några punkter och som sammanfattats i en rapport som lämnats till bygg- och miljöförvaltningen.

– Förvaltningen har inte kunnat verifiera att antalet kontrolltimmar av livsmedel och livsmedelsföretag stämmer överrens med den finansiering som finns för kontroller, säger Arminé Avetian på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Bygg- och miljönämnden svarar att de kommer att svara länsstyrelsen efter sommaren.

– Det är för tidigt att säga något nu utan vi får återkomma i september när vi satt in oss i vad Länsstyrelsen skriver, säger Lillemor Svensson (S) som är ordförande i bygg- och miljönämnden.

Hon ser däremot att en åtgärd kan bli aktuell och kan komma att föreslås för kommunfullmäktige.

– Taxan till företagen för livsmedelskontroller kan behöva höjas, säger Lillemor Svensson.

Dessutom får kommunen kritik för att de saknar delar i en beredskapsplan om något allvarligt eller extraordinärt skulle hända som är kopplat till livsmedel eller dricksvatten. Framför allt så handlar kritiken om att beredskapsplanen som finns inte är tillgänglig för alla som skulle kunna tänkas vara i behov av en sådan vid en allvarlig situation, till exempel beredskapssamordnare. Just nu är beredskapsplanen endast tillgänglig för tjänstemän under kontorstid. Senast 30 september vill länsstyrelsen ha en åtgärdsplan för hur förvaltningen ska ta itu med bristerna. Trots anmärkningarna är länsstyrelsens helhetsbedömning att livsmedelskontrollen fungerar bra i Söderhamn.

– Det märks att det finns ett engagemang kring livsmedelskontroller på myndigheten. Jag känner mig helt trygg i att äta i Söderhamn, säger Arminé Avetian.

Mer läsning

Annons