Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindestam besviken på regeringen

/

Regeringen sätter stopp för planerna på bostäder på Sandviksudden.

Projektledaren Kjell Sahlin är förvånad. Och kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) är besviken på regeringen.

Annons

Kjell Sahlin företräder S E Konsult AB, det företag som sedan fem år tillbaka samarbetar med Söderhamns kommun kring planerna på nya bostäder på Sandviksudden. Som vi berättat upphäver regeringen den strandskyddsdispens som länsstyrelsen beviljade 2011. Detta efter att Naturskyddsföreningen överklagat länsstyrelsens beslut.

Det var en besviken Kjell Sahlin som tog emot beskedet.

– Som det är nu får vi glömma det här. Vi kan inte lägga ner massa pengar på något som inte blir av. För hela kommunens skull hade jag verkligen hoppats att det här skulle bli av. Jag trodde verkligen inte att Naturskyddsföreningen skulle kunna bromsa det här, säger han.

Intresset för de planerade bostäderna har varit stort. Enligt Kjell Sahlin har 95 personer anmält sitt intresse för att köpa en bostad på Sandviksudden.

– Många är folk utifrån, gamla söderhamnare som vill flytta hem. Det är människor från Mälardalen, Västerås och Göteborg. Hemskt synd, det här hade varit bra för Söderhamn.

Även Sven-Erik Lindestam tror att en nybyggnation på Sandviksudden skulle vara ett lyft för Söderhamn. Han har varit i kontakt med en familj som ville flytta in i de planerade husen, men som nu väljer att flytta till en annan kommun.

– Där tappar vi fyra skattebetalare. Regeringen hindrar en inflyttning till vår kommun. Personligen känner jag mig besviken på regeringen, säger Lindestam.

Han ser ärendet som helt avslutat, men lämnar ändå dörren till Sandviksudden på glänt. En omarbetad översiktsplan skulle kunna ändra förutsättningarna. I en ny översiktsplan skulle kommunen kunna lyfta in arbetet med Landsbygdsutveckling i sjönära lägen och peka ut Sandviksudden som ett område där man vill se inflyttning och nybyggnation.

Dessutom förändras strandskyddsreglerna 2015, då skyddet ändras från dagens 300 meter till 100 meter.

Mer läsning

Annons