Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart – Söderalas egna countrykung

/
  • Lennart Wimark har intervjuat Jerry Williams, men han var inte särskilt talför innan de började prata hundar och träning.
  • Runt 2 800 cd-skivor, 1 200 lp-skivor, singlar och stenkakor trängs med varandra i hyllorna och i datorn har Lennart Wimark samlat på sig 36 000 låtar.
  • Det började med Jerry Lee Lewis, numera har Lennart Wimark en enorm samling skivor.

Vi brukar höra honom spela country på måndagsmornarna i närradion.
Han har också arrangerat en och annan countrykväll i Axmar.
Möt Lennart Wimark som har en skivsamling som inte går av för hackor.

Annons

När tidningen knackar på hos Lennart Wimark i Söderala kliver han omgående in i sitt arbetsrum. Det är där han förvarar sin musikskatt. Runt 2 800 cd-skivor, 1 200 lp-skivor, singlar och stenkakor trängs med varandra i hyllorna och i datorn har han samlat på sig 36 000 låtar vid det här laget.

– Det har blivit en del, säger Lennart.

Han berättar att han var fyra år när han började spela musik. Först på en liten gitarr med stålsträngar som fick fingrarna att blöda. Sedan lyssnade han på Loving young med Elvis och blev förälskad. När han sedan fick lp-skivan Please, Please Me med The Beatles i födelsedagspresent på sin sexårsdag var lyckan gjord. Han skulle bli en samlare.

– Jag var 13 år när jag började samla på Jerry Lee Lewis, i dag har jag över 400 lp-skivor med honom. Och hans låtar är fortfarande lika bra, säger Lennart.

På skrivbordet står en gubbe i papp. Det är en bild på Jerry Williams när han var i högform. En riktig raritet som han fick av Hammarlunds musikaffär och som han förvarade i garaget i tio år innan han dammade fram honom ur gömmorna. Jerka är en riktig favorit han med.

– Honom har jag intervjuat, men han sa inte så mycket. Det var först när vi pratade om hundar och träning som han släppte loss, säger Lennart.

Intervjun gjordes då han och kompisen Staffan Öberg frilansade åt P4 Gävleborg med programmet Söderala-Nashville som sändes en gång i veckan. Självklart bjöds det mest på country.

I dag är programmet nedlagt, men om man rattar in närradion på måndagsmornarna så bjuds det på country där också. Han, Staffan Öberg och Hans Spennare turas om som programvärdar.

– Jag älskar musik, den mesta av tiden här hemma tillbringar jag i det här rummet. Frugan är i köket och jag här och så ses vi över lunchen, säger Lennart med ett skratt.

Alltså, han har ett "riktigt" jobb också. Fyra dagar i veckan arbetar Lennart på telemarketingföretaget Nya välfärden, men han känner att han skulle vilja ägna ännu mer tid åt musiken. Arrangera ännu fler musikaliska framträdanden som de han har gjort i Axmar bruk under de senaste sju åren eller som då han var med och hjälpte till vid den årliga countryfestivalen i Furuviksparken. Det lärde honom mycket och det var där han träffade de riktigt stora inom countryvärlden.

Lennart räknar upp namn som Rayburn Anthony, Joe Moore, Wanda Jackson och Narvel Felts. Den senaste bjöd han på pannbiff hemma i sitt kök.

– Det var 1992, men han pratar om de där biffarna fortfarande, säger Lennart.

Ska sanningen fram så är det många artister som gästat hans hem. Med Susanne Alfvengren pratade han musik en hel natt och Alf Robertsons änka Monica har han så gott som daglig kontakt med. Hon är också en av de artister han har lockat hit i sommar. Inte till Musik vid hyttan, utan till Teatern i Söderhamn samma kväll som Mats Rådberg och Rankarna framträder.

– Hon sjunger Alfs låtar och gör det otroligt bra, hon blir bara bättre och bättre, konstaterar Lennart.

Han driver ett eget företag också där bokar artister och arrangerar olika musikupplevelser, under senare tid har Lennart samarbetat mycket med Peter Peppe Maier som är kapellmästare och basist i Rock'n'roll machine som spelade med Ted Gärdestad under hans sista sex år i livet. Peppe är även artistförmedlare och nu har han gett Lennart ansvaret för bokningarna av country och vissångare.

– Just nu känns det som om jag skulle kunna trappa ner ännu mer från mitt ordinarie jobb för att ägna mig ännu mer åt det här. Det är otroligt roligt och så skaffar man sig vänner för livet.

Just nu är det Musik vid hyttan i Axmar som gäller, sedan kommer Rådberg och Rankarna till Teatern, så han har mycket att stå i countrykungen från Söderala.

Fast när Sveriges countrydrottning Jill Jonsson kommer på tal rynkar Lennart lite på näsan. Hon är för skrikig i hans smak, i stället spelar han en låt med Willy Nelson 82, och Merle Haggard, 75. Det är de som är störst just nu.

Mer läsning

Annons