Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättillgängligt allvar med ORO

/
  • ORO från Söderhamn ett ungt band med ett sound som känns både retro och modernt. Här är fyra av de fem medlemmarna under en orolig himmel.
  • ORO gör karriärens andra livespelning i Gävle den 3 juli.
  • ORO på scen.

Soundet kan härledas till brittiska band som Joy Division och New Order, men texterna är på svenska. ORO är ett band som sticker ut på den unga hälsingska musikscenen.

Annons

Tidigare i år släppte ORO, som består av fem unga Söderhamnsgrabbar, sin första EP. De fyra låtarna heter Stridsflygplan, Dödsdisco, Vandrar och Mörka Fågel. Både låttitlar och bandnamn ger en rätt bra hint om hur musiken låter – det handlar alltså inte om någon gladpop direkt. Det är musik som vill vara allvarlig, och som lyckas med det. Men för den skull är det inte speciellt svårlyssnat, det finns en ganska befriande lättillgänglighet mitt i det mörka anslaget.

Det ligger nära till hands att spontant droppa namn som Joy Division och tidiga New Order när ORO:s syntmattor, gitarrer och basgångar mullrar ut i högtalarna. Nils Jonsson, sångare och text-/låtskrivare i bandet, håller med om postpunk-arvet, åtminstone till viss del:

– Vi ser oss mest som ett popband, ett mörkt popband, men kan absolut förstå om man tänker postpunk också. New Order är till exempel en av våra stora influenser, ett band som vi har lyssnat en hel del på. Och det hörs kanske.

Övriga fyra bandmedlemmar är Thomas Hammarström, Tomas Persson, Fredrik Söderqvist och Peter Hammarlund. Grunden till ORO bildades då Nils och Thomas började spela ihop och kände att det klickade.

– Därifrån började vi bygga bandet, som har växt fram i två år kan man säga, säger Nils.

Alla killarna är i tidiga tjugoårsåldern, så det är ett ungt band med unga medlemmar som snart gör sin första livespelning utanför Söderhamn, närmare bestämt på CC-puben i Gävle den 3 juli.

– Vi har en till EP på gång i sommar, så vi har lite material att ta av. Det ska bli otroligt kul, och vi ser fram emot att få göra fler spelningar, säger Thomas.

Någonstans i framtiden har grabbarna också en vision om att spela in ett album, men den främsta drivkraften finner de just nu helt enkelt i att få ge utlopp för den musikaliska kreativiteten de har i sig.

Bandnamnet ORO är, trots att medlemmarna själva har valt att skriva det med versaler, ingen förkortning för något. Det anspelar helt enkelt på känslan oro.

– Det är ett tema i våra låtar, och speglar den allmänna känslan i vårt sound tycker jag, säger Nils.

– Ja, och det är ett bra ord också. Det beskriver mycket på få bokstäver och så är det ett dynamiskt ord som kan betyda olika saker för olika personer, fyller Thomas i.

Omslaget på ORO:s digitala EP pryds av stiliserade stridsflygplan, och en av låtarna heter alltså just Stridsflygplan.

En blinkning till den gamla flygflottiljen F15, eller?

– Jo, det finns nog något där. Stridsflygplanet är lite av en symbol för Söderhamn, det står ju ett plan vid E4:an också. Och det är egentligen den perfekta symbolen för ORO, för de känslor som vi försöker träffa med musik och texter, säger Nils, som ser flygplanet som en metafor för den oro som finns i vårt samhälle idag.

– Det kanske är lätt att man associerar till ett krigshot i dessa dagar, eftersom det är ett stridsflygplan och med ett världsläge som ser ut som det gör, men det var inget vi hade i tankarna från början. Stridsplanet blir en symbol för ett annat hot som kan gro i en liten stad som vår, en trångsynthet och oro inför det främmande och nya. 

Mer läsning

Annons