Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt att få tag på alkohol till valborg

/
  • Fältarna Linda Almqvist och Johanna Forsman delar ut broschyrer om langning utanför Systembolaget.

Sju av tio tjejer mellan 15 och 17 år har inga problem att få tag på alkohol.

– Förra året var det väldigt mycket fylla, säger fältaren Linda Almqvist inför årets valborgsfirande.

Annons

Valborgsmässoafton är av tradition alkoholstinn och många ungdomar gör sin alkoholdebut i samband med vårfirandet. En undersökning gjord av Prata om alkohol visar att 70 procent av tjejer i åldern 15 till 17 år har mycket eller ganska lätt att få tag i alkohol.

– Därför kör vi en antilangningskampanj utanför systembolaget där vi försöker visa vikten av att inte köpa ut alkohol till unga, säger Anne Lindberg, drogsamordnare i Söderhamns kommun.

Tullverket uppskattar att det varje dygn rullar in mer än en halv miljon burkar starköl över den svenska gränsen på olagligt vis. Samma siffra för starksprit ligger runt 65 000 flaskor. En bild som också återspeglas av undersökningen, där sex av tio unga tjejer medger att man dricker smuggelsprit. Även Anne Lindberg konstaterar att smuggelspriten ökar.

Utanför Systembolaget i Söderhamn deltog också fältarna Linda Almqvist och Johanna Forsman i antilangningskampanjen. Linda Almqvist var ute under fjolårets valborgskväll.

– Det är väldigt låga åldrar tyvärr och det var mycket fylla här inne i stan. Det verkar vara lätt att få tag i alkohol, även för killar. Det är inte ovanligt att träffa fulla 16-åringar. Tyvärr är det så, säger hon.

Mer läsning

Annons