Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Sothåls-Lars och trädgård lockade många intresserade till Söderblomsgården

/
  • Robert Wirén är den som lett arbetet med att ställa i ordning trädgården vid Söderblomsgården.
  • Birgit Lundgren berättade om Sothåls-Lars och hans liv i Trönö.
  • Robert Wirén berättar om trädgården i Trönö.
  • Birgit Lundgren berättade om Sothåls-Lars och hans liv i Trönö.

Det var stort intresse från allmänheten för att få veta mera om Sothåls-Lars, Lars Bodin, och Söderblomsgårdens vackra trädgård.

Annons

Söderblomsgården var nästan fullsatt när Birgit Lundgren, ordförande i Trönö, hälsade välkommen och berättade om Sothåls-Lars och hans liv i Trönö.

Lars Bodin föddes den 7 maj 1845 och avled den 6 juli 1928. De finns många episoder om "Trönöhelgonet”, som han också kallades för. Hans torp, som byggdes i byn Sterte i Trönö, flyttades i början av 1980-talet till Söderblomsgårdens område. Birgit Lundgren har gått igenom en del material om Lars Bodin och bl.a funnit en fullskriven anteckningsbok med intressanta berättelser och episoder. Bodin var egentligen inte jordbrukare utan finsnickare. Han tillverkade allt som behövdes i ett hem. Han bodde i torpet med sin syster och en systerdotter. Alla var ogifta.

Lats Bodin deltog flitigt i alla religiösa sammankomster och nöjde sig inte bara med de stugmöten som hölls i församlingen. Han gick för det mesta i trasiga och lortiga kläder. Han tog också initiativet till byggandet av bönhuset i bygden.

Birgit Lundgren har läst och studerat anteckningar och intervjuat personer som minns något av Sothåls-Lars. Hon räknar med att komma ut med en ny skrift om honom kommande sommar.

Efter paus då man inmundigade den s.k. Trönömackan, som består av lokalproducerade ingredienser, berättade Robert Wirén om den vackra trädgården som ställts i ordning vid Söderblomsgården. I trädgården har man bland annat lokala trädgårdsväxter.

Det var en lyckad kväll som hembygdsföreningen anordnade.

Jan-Eric Berger

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons