Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ekengren mot pension – men stakar vidare i Vasaloppet och för skid-SM

/
  • Skrivbordsstolen har lämnats tom när distriktsidrottschef Ann-Gerd Bergdahl tar över från Gävle.
  • Lars Ekengren älskar styrelser, siffror och administration. Kärleken kommer också att bestå då han kommer att fortsätta sitta i ett par styrelser.
  • Så här såg Lars Ekengren ut som trettonåring, samma år som han för första gången var med på ett årsmöte i Korsnäs IF.
  • Här skidar Lars Ekengren sista långloppsträningen på Hällåsen i Söderhamn inför Vasaloppet, som han kör i dag.

Lars Ekengren lägger en lång yrkeskarriär inom idrotten bakom sig, men han har mest råddat bakom kulisserna. Siffror, administration och styrelser gillar han skarpt.
Men han kan ändå titulera sig svensk mästare i orientering...

Annons

Med ett stort leende stakar söderhamnaren Lars Ekengren, 64, sig upp för krönet i skidspåret vid Hällåsen. Han gör det dessutom med stor vana, redan som barn var det skidor som gällde – och som fick honom intresserad av idrott.

Läs också: Uppmanar föreningar att delta i Pride

Det som däremot skiljer honom från många andra är att han helst håller i tyglarna, håller koll och ser till att allt fungerar.

– Jag älskar administration och siffror, det är en förutsättning som idrotten vilar på, säger han.

Men nu är Lars Ekengrens yrkesmässiga roll slut. Han lägger som bäst sista handen på bokslutet för 2015 vid Hälsinglands Idrottsförbund och Sisu Idrottsutbildarna, sedan är det upp till efterträdarna att ta vid i en ny länsorganisation. Man kan nästan säga att Lars avvecklar sig själv.

– Fast det är egentligen Ann-Gerd Bergdahl som ny distriktsidrottschef som sköter sammanslagningen, säger Lars.

Han plockar fram ett foto ur ett fotoalbum och visar hur det såg ut när han som liten åkte skidor i Korsnäs utanför Falun, där han växte upp.

Läs också: SM-veckan 2017 till Söderhamn

– Jag var med i Korsnäs IF och minns när jag gick på mitt första årsmöte. Det var i matsalen på skolan och där satt en massa vuxna och längst fram stod ett podium, jag tyckte det verkade jättehäftigt. Sex år senare var jag ordförande i skidsektionen och då bestämde jag mig för att jobba med idrottsföreningar.

Jobbet som idrottskonsulent började han 1976, fem år senare flyttade han till Söderhamn och fick jobb på idrottsförbundet. Och här blev han kvar.

– Jag trivdes från första stund. Folk är öppnare här än i Falun. Efter två veckor hade jag ett socialt umgänge, det var otroligt välkomnande.

Lars minns tillbaka och sammanfattar stora händelser i jobbet:

– Jag har jobbat med O-ringen 1981, 2006 och 2011. De senaste åren var jag ansvarig för administrationen. Det var häftigt, men jobbigt.

Och som ett bevis på en god insats har senaste O-ringen det högsta betyget från deltagarna hittills i en årlig undersökning.

– Förutom skidor är orientering ett stort intresse. Och jag är svensk mästare i orientering som 17-åring, inom nykterhetsrörelsen, säger Lars leende.

Till meritlistan kan också läggas delaktighet i arrangerandet av World cup i Falun och Svenska skidspelen. Annars är den största resan när Sisu bildades.

– Det var det första studieförbundet som bildades i landet på 40 år, och där var jag med.

Nu väntar ett arbetsbefriat liv – men många jobb står i kö...

Ett digert arbete väntar Söderhamns OK, där Lars Ekengren är kassör. Föreningen står som värd inför skid-SM nästa år.

– Jag kommer från ett möte med SM-veckan, det är jättehäftigt.

Läs också: Därför fick Söderhamn SM-veckan

Några planer på att lämna kommunen finns inte, men däremot letar Lars och hustrun Gunilla en hästgård.

– Vi har varit med och budat, men det har inte blivit något än.

Vad ska du annars göra framöver?

– Jag kommer att sakna styrelsefolk, kolleger och kontakten med föreningar. Men det bästa med att vara ledig är att inte ha så många måsten, som i dag när jag tog sista långträningen inför Vasaloppet som jag åker på söndag. Det blir sjunde gången sedan 1973, säger han och fortsätter:

– Och jag fick en trumpet när jag slutade så nu ska jag lära mig spela på den.

Mer läsning

Annons