Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lärare är inte några vakter"

/
  • Thomas Eriksson är ordförande i Lärarförbundets lokala avdelning i Söderhamn och lärare på Vågbroskolan.

En elev misshandlade sin lärare. Tingsrätten dömde eleven, men tycker inte att läraren ska få skadestånd eftersom lärare, precis som poliser, måste räkna med våldsamheter inom yrket.

Annons

– Det låter helt tokigt. Vi lärare är inte några vakter, säger Thomas Eriksson, ordförande i Lärarförbundets lokala avdelning i Söderhamn, som också är lärare på Vågbroskolan.

En dom i Gällivare tingsrätt har fått debattvågorna att gå höga. Bakgrunden är en misshandel som ska ha skett på Högalidskolan i Kiruna då en lärare avvisade en stökig högstadieelev från matsalen. Eleven ska därefter ha slagit, sparkat och hotat att döda läraren.

I den uppmärksammade domen fäller Gällivare tingsrätt eleven för misshandel och olaga hot, men tycker trots det inte att läraren har rätt till skadestånd eftersom hot och våld är något som lärare får räkna med inom yrket.

– Vissa elever är utåtagerande, men det är inte okej att knuffa, sparka eller slå. Det är inte okej för någon, säger Thomas Eriksson.

Den uppfattningen delar Beatrice Hagström, ordförande för Lärarnas riksförbunds kommunavdelning i Söderhamn och lärare på Staffangymnasiet.

– Läraryrket är ett utsatt jobb, men det här är sådana saker som man inte ska behöva tåla. Visst finns det ett visst mått av acceptans, men när det kommer till risk för lärarens fysiska hälsa är det inte okej, säger hon.

Enligt experter kan domen vara direkt felaktig. På torsdagskvällen gick Lärarförbundets jurist Ove Rang ut i ett pressmeddelande där han pekar på tidigare hovrättsdomar, såväl som rättspraxis och lagtexten i sig, som tvärtom säger att lärare inte ska behöva tåla hot och våld i yrket.

Mer läsning

Annons