Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagkrav på skolpsykolog uppfylls inte

Enligt den nya skollagen ska grundskoleelever ha tillgång till en skolpsykolog. Som många andra kommuner i landet lyckas Söderhamn inte uppfylla kravet – trots att man annonserat ut tjänsten i flera år.

Annons

I den nya skollagen som började gälla från 1 juli i år finns formuleringen att "eleverna ska ha tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator inom elevhälsan".

Fram till 2006 arbetade en skolpsykolog heltid i Söderhamn för eleverna i grundskolan, grundsärskolan och gymnasiet. Men när den anställda gick i pension fanns ingen efterträdare att tillgå.

- Det har i alla tider varit svårt att rekrytera psykologer. Vi har annonserat efter en skolpsykolog på heltid sedan dess, men inte fått något napp, bekräftar Ewa Sanderhäll som är samordnare för barn- och elevhälsan i Söderhamns kommun.

Psykologförbundet har tittat närmare på förhållandet mellan antal elever och psykologer – och räknar till i genomsnitt en anställd per 1 500 elever i grundskolan. Deras rekommendation är en heltidsanställd psykolog per 500 elever. Skollagen däremot säger ingenting om antal elever per anställd psykolog.

Önskeläget för Ewa Sanderhäll vore förstås att ha en psykolog som är delaktig i verksamheten, men när det inte finns får man istället ta till temporära lösningar.

- Vi har försökt lösa det mest angelägna med att köpa timmar under förra läsåret och inför höstterminen har jag möjlighet att köpa timmar av ett företag i Bollnäs.

Ärenden släpar efter och det ligger en del på hög som väntar på att bli tittade på. De som drabbas av förseningarna är barn och föräldrar.

- Vi har ett uppdämt behov just nu som vi kommer att jobba förbi.

Utredningar lämnas vidare till Barn- och ungdomspsykiatrin och Habiliteringen. Ewa Sanderhäll poängterar att skolans uppdrag inte får förväxlas:

- Skolor är ingen behandlande instans. Psykologer får gå in och se vad som det behöver göras utredningar på. Rådgivning gentemot pedagoger och rektorer får vänta.

Mer läsning

Annons