Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laddar för Ljusnerock

/
  • – Jag kan inte memorera ett solo, säger Andreas Johansson
  • Ljusnebon hittade sitt band i London.
  • Bandet Axel Janssons kommande EP heter Shine a Light.
  • Bandet Axel Jansson består av: Andreas Johansson, Axel Jansson, Tom Sismey och Lukas Ask.

Efter flera spelningar i Europa är nu Ljusnebon Andreas Johansson äntligen här för att för första gången spela med sitt band på hemmaplan på Ljusnerocken.
– Det ska bli riktigt roligt, säger han.

Annons

Andreas Johanssons något rödblonda hår lättar upp hans annars svarta outfit: svarta bågar, mörka jeans och en svart t-shirt med tryck. Bakom glasögonen gömmer sig pigga ögon i tröttmörka ringar. Han har precis kommit tillbaka från London och varit vaken sedan klockan fyra imorse, men nu är han här, redo för att spela med sitt band på Ljusnerocken på lördag.

Andreas Johansson är 24 år och kommer från Ljusne, men har de senaste tre åren bott i London där han studerar gitarr och musik.

– Jag ville prova något nytt, och åkte dit med förhoppningarna om att hitta någon att spela med, säger Andreas Johansson.

Vilket han gjorde. Andreas Johansson ler när han tänker tillbaka på den där dagen för ett par år sedan.

– James Bell, som är producent och min lärare i studio, kom fram till mig och sade "Jag har hört att du är en bra gitarrist, jag har en ny artist som behöver en. Han är också svensk".

Denna svensk var singer-songwritern Axel Jansson från Göteborg som upptäcktes av James Bell och produktionsbolaget All Out Music på samma skola. Tillsammans med basisten Lukas Ask och trummisen Tom Sismey ska de nu i sommar släppa sin första EP: Shine a Light.

– Det är Axel Jansson som skriver alla låtar, det är han som är geniet, säger Andreas Johansson.

Själv spelar han gitarr och körar.

– Det är skönt att jag slipper skriva låtarna, jag behöver bara hitta min plats i dem. Jag gillar att vara sidekicken som jobbar i bakgrunden. Det passar mig.

För ett par veckor sedan spelade de i franska Cannes på Midem, musikbranschens version av filmfestivalen som äger rum på samma plats. Men de var inte inbjudna.

– Vi tänkte "Varför ska de bestämma över om vi ska spela eller inte?" och bestämde oss för att köra ett eget showcase. Andreas Johansson skrattar till och fortsätter: Så vi pratade med en restaurang där och bjöd in branschfolket, som faktiskt kom. Det blev uppskattat.

I sommar åker de på en turné i Sverige, med start i Ljusne på lördag. Nästa stopp är i Marsstrand redan dagen efter och sedan följer Göteborg, Falkenberg och Ystad. Andreas Johansson ser fram emot Ljusnerocken.

– Det är så avslappnat på Ljusnerocken, man får släppa loss och göra som man vill.

Det är då, live på scenen, som Andreas Johansson trivs allra bäst. Det riktigt lyser om honom när han plockar upp sin bebis: en svart elgitarr från 1970-talet som på sina ställen är så nött att köttet av trä kommit fram.

– Jag kan inte memorera ett solo. Det är improvisationen som är kul, att prova nya grejer. Och att göra det på scen med ett sjukt bra band är ju helt fantastiskt, säger han.

Mer läsning

Annons