Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkfolk i Israel-konflikten: Vi mår bra

En stor grupp söderhamnare är just nu i Israel med Söderhamns församling. Än så länge känner de sig trygga, trots den uppblossande konflikten.

Annons

28 personer, nästan alla söderhamnare, har rest till Israel tillsammans med kyrkan för att besöka bibliska platser.

De senaste dagarna har det hettat till i den ständiga konflikten med Palestinierna. Men gruppen mår bra, och har inte märkt något av det upptrappade våldet, berättar ungdomsledare Andreas Onelius.

- Vi är i Jerusalem, här är vi trygga. Muslimerna håller på med lite stenkastning och sånt, men så länge man håller sig till de judiska delarna är det ganska bra.

Palestinierna kommer inte att ge sig på Jerusalem, säger han, eftersom staden är helig för dem.

På tisdagen dödade israelerna den militära ledaren för den palestinska organisationen Hamas. Det föregicks av att omkring 160 raketer sköts in i Israel.

Några i gruppen har varit oroliga. Men Andreas Onelius är mest oroad över svenskarnas syn på konflikten. Han menar att medier och folk i Sverige är antijudiska.

- Sveriges antisemitiska hållning tycker jag är hemsk. Palestinierna har sprängt skolor i södra Israel, i dag har de skjutit på Tel Aviv. Israel blir beskjutet 160 gånger på en helg och svarar med en motattack, och så är det ändå Israel som är boven.

Gruppen ska vara kvar i Jerusalem tills de reser hem i helgen.

Mer läsning

Annons