Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kyrkan måste förändras så att den blir intressant"

/
  • Bengt Sundström väljer att kliva av som ordförande för Sandarne församlingsråd.

Efter att ha varit ordförande i ett och ett halvt år lämnar nu Bengt Sundström sin post i Sandarne församlingsråd. Han vill föra kyrkan in i den moderna tiden – men tycker att han mötts av motstånd.

Annons

Om två år firar Sandarne kyrka 150-årsjubileum. Med anledning av det fick Bengt Sundström uppdraget att sätta ihop en arbetsgrupp som skulle komma med förslag på aktiviteter och idéer om hur det ska uppmärksammas.

För Bengt Sundström handlade det alltså inte bara om jubileet, utan också om hur kyrkan ska vända trenden på längre sikt.

– Kyrkan tappar också medlemmar och både vigslar och dop blir färre. Vad gör kyrkan åt det? Finns det någon långsiktig strategi och vilja till förändring i kyrkans organisation?

När Sandarne församlingsråd hade sitt sammanträde den 21 maj presenterade han en lång lista på förslag som han arbetat fram tillsammans med arbetsgruppen. Till listan hörde också ett bildspel, som tog upp problematiken med den sjunkande besöksfrekvensen och hur man kan tackla den. Han berättade hur han tänkte sig att kyrkan skulle kunna arbeta, både på kort och på lång sikt, för att vända den negativa trenden.

– Eftersom jag kommer från näringslivet så ser jag det i det här fallet som ett företag. Som det ser ut i dag så går det inte att komma framåt. Man måste skapa ett intresse hos allmänheten.

Efter presentationen meddelade Bengt Sundström om sin avgång. Det var ett beslut han fattat redan innan mötet eftersom han känner att han och ledningen jobbar i olika riktningar.

– Jag passar inte in i kyrkans miljö och arbetssätt och därför lämnar jag mitt uppdrag.

Men han menar ändå att frågan om vilken roll kyrkan ska spela måste lyftas. Han ser en potential och tycker att kyrkan fyller en viktig funktion som verkar ha glömts bort. Därför är det kyrkan som måste ändra sitt tänkande.

– Budskapet måste förpackas på ett annat sätt. Kyrkan måste förändras så att den blir intressant. Folk är så upplysta i dag, de har andra krav. Man behöver inte tro. Det handlar om samvaro och att tänka efter.

I mars berättade tidningen om att församlingarna i Söderhamns kommun haft flest avhopp i Hälsingland under 2014. Söderhamn är den kommun där flest medlemmar aktivt valt att gå ur Svenska kyrkan, och allra värst drabbat under förra året var Sandarne där 42 personer valde att avsluta sitt medlemskap.

Bengt Sundström tycker att kyrkan fyller en viktig funktion och att det vore olyckligt om den övergick till att bara vara en sidoaktör.

– Kyrkan har en plats i en demokrati. Men man måste visa upp det för medlemmarna och samtidigt ställa självkritiska frågor för att se vilken roll man själv har i det, på samma sätt som att en Ica-handlare måste fråga sig om han har rätt sortiment om han tappar kunder.

Kyrkorådets ordförande Erik Björk tycker att Bengt Sundströms avgång är en förlust och menar att det finns ett intresse av att jobba på hans sätt, men att det är ett arbetssätt som organisationen inte är van vid.

– Inom kyrkan går det inte så fort. Det finns en inbyggd tröghet för att säkerställa demokratin. Det går att hitta på en massa saker ändå, men att fatta beslut tar tid, säger Erik Björk.

Tidningen har sökt kyrkoherde Lars Nilsson som avstår från att kommentera saken.

Mer läsning

Annons