Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnokamp – fullsatt på biografen i Trönö

/

– Det är så kul att så många unga tjejer vill fortsätta vår kamp. Det behövs.
Karin Stenberg var en av många som valde att fira den internationella kvinnodagen på biografen i Trönö.

Annons

De välnötta stolarna på biografen i Trönö är fyllda. Kvinnor i alla åldrar och några få män har kommit föra att fira kvinnodagen tillsammans. För den äldre generationen är det viktigt att kampen går vidare.

– Jag blir så glad över att se alla yngre tjejer som tar kampen och fortsätter där vi började. Det finns väldigt mycket kvar att göra, säger Karin Stenberg.

Läs mer: Tvingas till sex för att få skydd och mat

Agneta Sundberg som druckit en kopp kaffe i biografens fik kommer in och sätter sig. Även hon tycker att den 8 mars är en viktig dag.

– Egentligen borde jämställdhet och kvinnofrågorna diskuteras varje dag, men dit har vi inte kommit än.

Det är nätverket Feministpepp som har tagit initiativet till kvinnodagsfirandet i Trönö. Gruppen bildades förra året av unga, kvinnliga politiker som fått nog av "gubbarna" som tryckte ner dem i fullmäktige.

– Det har blivit bättre. Bara det visar att de här grupperna behövs, säger Alexandra Gard (S) innan hon lämnar över ordet till de två inbjudna föreläsarna.

Den ena är debattören och skribenten Kristina Wicksell som också är engagerad i föreningar som Jämställd festival, Hudik mot rasism och Fatta.

Läs mer: Alla borde fira kvinnorna i sin omgivning

Den andra har varit förbundsordförande för Vårdförbundet och är numera chef för omvårdnadsförvaltningen i Söderhamn. Anna-Karin Eklund har dessutom hunnit med att ta en kandidatexamen i statsvetenskap.

Att båda är feminister och brinner för jämställdhetsfrågorna behöver knappt nämnas.

Kristina Wicksell väljer att inleda med att visa bilder på hur kvinnor och män framställs på olika sätt i glassiga tidskrifter.

De fyra männen med hårda blickar tittar rakt in i kameran, medan kvinnorna får visa mer kropp, gärna lite naket och rörlighet.

– Jag klandrar inte personerna på bilderna, men varför väljer fotografer att porträttera män och kvinnor så olika? De förstärker könsrollerna och att kvinnan ska vara underlägsen mannen, säger Kristina Wicksell, som ofta håller utbildningar och lär ut metoder för att öka jämlikheten.

Läs mer: Tidslinje: så växte kvinnorörelsen fram

Efter att Anna-Karin Eklund har berättat om sina erfarenheter av jämställdhet som förbundsordförande och chef är det dags att visa filmen Suffragette som är en brittisk dramafilm från 2015.

Den handlar om hur den tidiga feministrörelsen tvingade kvinnor under jorden i en farlig katt och råttalek med en allt brutalare stat. Om hur arbetande kvinnor såg en mer radikal kamp som enda utvägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämliket. Sina jobb, sina hem sina barn och sina egna liv.

Det behöver inte kvinnorna göra i dag, men som Kristina Wicksell uttrycker saken: Kvinnorna får ut 86 procent av det en man tjänar i lön. 98 procent av de som misstänks för våldtäkt är män och 70 procent av de som tar livet av sig är män.

– Vi jobbar med att fatta varför det är så här och vad som kan göras för att förändra situationen. Både för kvinnor och män.

Mer läsning

Annons