Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna nekad ekonomiskt stöd på grund av sin ålder

Vid sju tillfällen har en kvinna i Söderhamns kommun ansökt om stöd från omvårdnadsnämnden och fått avslag, anledningen är kvinnans ålder. Nu ger förvaltningsrätten kvinnan rätt till stöd.

Annons

En 68-årig kvinna från Söderhamn ansökte vid inte mindre än sju tillfällen ekonomiskt stöd från omvårdnadsnämnden i Söderhamn. Kvinnan sökte ekonomiskt stöd för de merkostnader som uppstått när hennes ordinarie personliga assistent varit frånvarande på grund av sjukdom.

Omvårdnadsnämnden har vid samtiliga tillfällen avslagit kvinnans ansökningar och hänvisat till att utökning av personlig assistans inte berättigas till den som är över 65 år, om inte ansökan inkommit till kommunen innan dagen man fyller 65.

Kvinnan har överklagat omvårdnadsnämndens beslut om avslag och anser att man har tolkat Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, på ett felaktigt sätt.

Nu får hon rätt i förvaltningsrätten som slår fast att omvårdnadsnämndens beslut om nekad enkonomisk ersättning ska upphävas och kvinnan ska få den ekonomiska ersättning hon sökt.

I två liknande fall har högsta förvaltningsdomstolen inte ansett det hindra ersättningen att den ansökande har fyllt 65 år.

Mer läsning

Annons