Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungligt Vasabesök gav henne yrkesbevis

/
  • Med det här vasaskeppsinspirerade blomsterarrangemanget klarade Johanna sitt yrkesbevis.
  • Johanna Nygren har precis fått yrkesbevis som florist, vilket ses som en riktig merit.

Johanna Nygren från Söderhamn var den enda floristeleven i sin klass som klarade yrkesbeviset. Något som ses som en riktig merit.

Annons

Floristeleven Johanna Nygren är en tjej som gillar blommor - så mycket att hon varken kan välja en favoritblomma eller ens en favoritfärg. Den här terminen gör hon praktik varje fredag på Blåklinten.

Och hon är duktig. När yrkesprovet hölls i Gävle för ett par veckor sedan var Johanna den enda i sin klass som klarade det.

Floristlinjen finns inte Söderhamn, utan närmast i Gävle, Sundsvall eller Västerås. Johanna Nygren har därför pendlat till Polhemsskolan i Gävle i snart tre år för att få jobba med det hon mest av allt vill göra: blommor.

Mest vill hon bli florist för att få jobba med någonting praktiskt. Men också för att hon gillar den konstnärliga och kreativa biten av yrket.

– Egentligen gillar jag att skapa mer än jag gillar själva blommorna, säger hon.

Provgranskarna som utsetts av Floristernas yrkesråd synade både färg, form, textur. Det fanns fyra olika uppdrag för eleverna att välja på. Johanna satsade på att göra blomsterarrangemang till ett fiktivt tal som kungen skulle hålla på Vasamuseet.

För att fånga Vasaskeppets 1600-talskänsla skapade Johanna stilleben med hjälp av frukt. För att få lite kunglig touch på det hela gjorde hon en mäktig blomsterdekoration på talarstolen. Det marina temat fixade hon med grovt rep och fiskenät.

Förutom att göra praktik på fredagar håller hon nu även på att planera studenten. Till att börja med blir hon kvar i Söderhamn och sommarjobbar på Blåklinten.

– Sedan får vi se. Det vore roligt att någon gång få göra blomsterarrangemanget till Nobelmiddagen.

Mer läsning

Annons