Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kul på sommarförskola

/

Nya vänner och en roligare sommar för barnen är vad förskollärarna satsar på. På torsdagen invigdes sommarförskolan på Lillberget i Söderhamn.

Annons

Längs plasttaken på Lillbergets förskolas altaner hänger ballonger och vimplar i ett pärlband av regnbågens alla färger. Solen har satt termometern långt över tjugograderstrecket och 90 små gula, gröna och rosa reflexvästar med kepsar och solhattar springer omkring över den böljande gräsmattan.

Förskolorna Klossdammen, Nymåla, Uttern, Stentägten, Kilsmyran och Lillberget brukar slås ihop över sommaren. Nu går sammanslagningen under namnet Sommarförskolan, som varar fram till vecka 31. Skillnaden är att förskolechefer, pedagoger och barn nu har planerat olika upplevelser inför sommaren.

– Barnrådet på Lillberget tyckte att det skulle vara jätteroligt med hästar på gården, säger förskolechefen Lotta Lemberg skrattande. De menade nog riktiga hästar, men vi bad Stentägtens fritids göra käpphästar åt oss.

Där finns Carl Philip, Lingon, Fire och Lilla Gubben, som genast blir femåriga Livia Mattssons favorit. Lillasyster Adina Mattsson har redan hunnit slänga sig upp på en lila med hjärtan.

Hästarna är en av alla små dagsförgyllare som sommarförskolan ordnat. Syftet är att göra sommaren rolig för barnen även när deras föräldrar arbetar eller studerar. Det blir inga stora utflykter, däremot har förskolan köpt in såpbubblor.

– Vi har tänkt till mer. Vad kan man hitta på som inte kostar så mycket men som gör mycket för barnen? säger Berit Ahlström.

Hon är barnskötare på Klossdammen som sammanslagningen varit på tidigare år, men som barnen nu vuxit ur. Lillberget har fler avdelningar och en större utemiljö.

– Jag tycker att sammanslagningen är härlig. Man får träffa andra som man inte ser annars, säger hon.

Sommarens mål är att alla ska hitta en ny vän. Lotta Lembergs uppfattning är att barn gör som vuxna.

– Jag måste visa att jag är intresserad av andra kulturer, och prata med andra avdelningar än min egen. Då kommer nog barnen börja leka med andra av sig själva. Att alla är samlade på samma gård hjälper såklart också till.

När klockan slår 9:30 startar sommarens första sångsamling. Alla barnen sätter sig under den stora granen ute på gräsmattan och sjunger med lärarna. Spindlar, fingrar och kattungar betas av innan det är dags för glass under ballongerna. Sen är det hopp och lek igen.

– Det skulle vara jättebra att få en ny kompis. Jag tycker om att leka, säger Livia Mattson och galopperar efter lillasyster med Lilla Gubben.

Mer läsning

Annons