Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Pirater är inga banditer

/

"När jag ser provet märker jag att jag kan det mesta. Jag känner igen många ord får musiken jag lyssnade på i morse, det måste vara årets sammanträffande!"

Annons

Det är onsdag morgon, klockan har nyligen passerat kvart över sju. Jag klär på mig och går till skolan. Jag är trött och jag sov dåligt natten innan, det är kallt och det är mörkt. I skolan väntar ett prov som jag har pluggat för lite till. Trots det så är det en helt OK morgon. Jag har nämligen mina hörlurar i öronen och jag lyssnar på ljuv musik av min favoritartist, Bon Iver. Tänk vad mycket musik kan göra för att förgylla ens morgon. Provet jag ska göra är ett Engelskaprov. Men när jag ser provet märker jag att jag kan det mesta. Jag känner igen många ord får musiken jag lyssnade på i morse, det måste vara årets sammanträffande!

Jag erkänner. Musiken jag lyssnade på var olagligt nedladdad. Men vad gör det egentligen? Visst, artistens skivbolag får mindre pengar och även artisten lön blir lägre. Men det kan göra mig och många andra personer till lyckligare människor, med extra kaffepengar. Om det även ger mig bättre kunskaper inom engelska som i sin tur ger mig ett bättre betyg och en bättre chans att välja den högskolelinjen som jag vill studera i framtiden vilket kommer ge mig ett bättre liv. Väger inte det tyngre än att någon rik amerikans skivbolagsboss inte kan köpa en till sportbil eller vad nu rika människor vill ha? Artisten tjänar kanske mindre pengar på sin musik vilket är tråkigt. Men samtidigt så kommer jag säkert gå på en Bon Iver-spelning i framtiden och detta kommer generera pengar till bandet.

Trots detta så väljer svenska staten att spionera på befolkningen och ser till att vi inte laddar ned musik och filmer. I somras var det en 15-årig kille som blev åtalad för fildelning. En normal kille som mig. Hur sjukt är inte det? Jag minns inte om killen blev dömd eller inte. Men bara att han blir åtalad tycker jag känns helt fel. Visst, lagen ska följas. Men samtidigt som staten jagar fildelare så står politikerna och pratar om hur viktigt det är för barn och unga med kultur. Är inte musik och film två kulturformer? Barn och unga har inte råd att köpa eller hyra en film varje gång vi känner för att kolla på film. Musik går ju att lösa med Spotify men om du vill kunna lyssna på musiken utan en dator så måste du ha en ny, modern telefon och betala minst 100 kr i månaden. Det är mer än vad många har råd med.

Ingen av de som jag känner till som laddar ned olagliga filer är banditer som förtjänar att bli straffade. De är bara Sveriges framtid. Men det spelar kanske ingen roll?

Mer läsning

Annons