Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Hej du härliga studentliv

/

"Sjunger "tjalalala vad vi är bra". Dansa tills klackarna brister. Skåda varann, uppifrån och ner. Lyssna på smöriga kärlekslåtar på radion samtidigt som vi lovar, fast tiden snart är slut, att ses vi igen, igen och igen."

Annons

122 dagar. Om exakt 122 dagar i skrivandets stund, gör jag ett avslut i ett kapitel i mitt liv. Vid 19 års ålder ska jag då hoppa från en bergstopp till en annan. Ta ett steg ut från en bok och kliva in i en annan. Livet ändrar liksom nyans. Och jäklar vad kul vi ska ha tiden före. "Student student nu har det hänt."

Studentfester – lagom taggade(!) ungdomar som tar sina sista kliv med klassen. Sjunger "tjalalala vad vi är bra". Dansa tills klackarna brister. Skåda varann, uppifrån och ner. Lyssna på smöriga kärlekslåtar på radion samtidigt som vi lovar, fast tiden snart är slut, att ses vi igen, igen och igen.

Åka på studentkryssning – vara sådär fruktansvärt ungdomlig och student. Skrika. Leva. Oförstånd. Hundratals ungdomar. Med handen riktad mot samma mål. Att få ta studenten och vända blad i livet.

Bal – fixat hår, naglar, knuten fluga och slips. Ha så höga klackar så man helt plötsligt ser världen från ett nytt perspektiv. Dansa vals och lyssna på liveband.
Studentlekar – hur många får plats i en bil? Vem vågar springa genom stan – utan kläder? Skämma ut sig för ostudentmänniskorna. Men vem bryr sig? Programmet med flest poäng får känna på friheten först. Vi blir allra först med att vara arbetslösa och att inte vara en gymnasielever.

När tiden kommer efter studenten. Att vara fruktansvärt vilsen och rädd för livet som kommer. Livet efter att jag har stått på trappan. Som att vända på världen. Den stora tryggheten med klassen är nu finito. Alla ska välja olika vägar. Någon kanske jag ser på tv i framtiden. En annan skaffar fort ett svenssonliv med barn, volvo och hus. Tänk på att det är nu eller aldrig. Jordenruntresa? Fotbollskarriär? Advokat? Ditt liv börjar här.

Mer läsning

Annons