Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Är skolan ett heltidsarbete?

/

"Jag kan säga att jag gjorde inget annat än att plugga under den tiden, jag hann knappt äta, duscha eller sova. Hela klassen klagade över lärarnas dåliga tajming, men vad fick vi till svar?"

Annons

Kan det vara kul att plugga vidare direkt efter studenten? Orkar jag vänta ytterligare några år innan jag får komma ut i arbetslivet? Svaret är egentligen enkelt. Men det krävs en hel del från mig själv och ytterligare en del från lärarna för att det ska funka. Det kan bli skitkul att studera på universitet, men i just nu känner jag att skolan mest är pest och pina.

Jag har hört många gånger att vuxna tycker att vi ungdomar är så lata och inte går i skolan eller inte gör något vettigt på fritiden. Men då ska jag tala om för er att det finns en orsak bakom detta beteende. Jag går i skolan från klockan 7:45 till 16:00. Under denna tid ska jag hinna lära mig nya saker, från olika ämnen dessutom.

Efter skoldagens slut prackar lärarna på oss elever hemuppgifter som vi ska hinna göra på fritiden. Visst, jag klagar inte på att få läxor ibland, men när nästan alla lärare vi har ger mig och de andra i klassen hemtentor och inlämningsuppgifter samtidigt, då blir måttet rågat.

Precis så var det för lite mer än en månad sedan då jag hade två hemtentor, en uppsats, en skrivuppgift och en inlämningsuppgift att göra. Observera att detta skulle göras klart inom två veckor. Jag kan säga att jag gjorde inget annat än att plugga under den tiden, jag hann knappt äta, duscha eller sova. Hela klassen klagade över lärarnas dåliga tajming, men vad fick vi till svar?

Jo, att vi var tvungna att följa planeringen om vi skulle få allt gjort innan betygsättning. Resultatet av det: Alla elever var irriterade och stressade.

Lika jäktigt har vi haft det nyligen också, vi fick hemuppgifter att göra under våra tre praktikveckor vi hade innan sportlovet. Jag kan erkänna att jag inte pluggade ett skit under den tiden, för det tar på krafterna att ha praktik och komma hem sent. Inte tror jag att någon annan jobbare tar med sig lite extrauppgifter hem efter dagens slut.

Jag tycker det är tragiskt att behöva känna att man nästan tvingas gå in i väggen redan under skoltiden. Det är omöjligt att jobba på fyra-fem olika uppgifter på samma gång. Jag gör mitt bästa, men jag är bara människa och då måste jag få tid på mig, och även känna att allt inte ska vara klart samtidigt.

Så i stället vill jag ge en allvarlig hemläxa till er lärare:

Ni tjatar över att vi måste tänka på vad vi prioriterar när vi säger att vi inte kommer hinna bli klara i tid. Lär er att planera terminerna bättre, så inte höstterminen blir helt läxfri. Annars kommer skolans framtid sluta tragiskt, när alla elever blir utbrända redan på dagis. Stressfaktorn överskrider maxgränsen!

Mer läsning

Annons