Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krögare vill frias från brott

Den förre söderhamnskrögaren tömde restaurangbolaget som senare gick i konkurs. Han hävdar att han trodde att uttaget på en halv miljon kronor var okej.

Annons

I oktober 2008 och januari 2009 försattes de dåvarande bolagen bakom restaurangerna Dragonen och Mousquet i konkurs. Ett år innan konkursen för det ena bolaget plockade krögaren ut en halv miljon kronor från bolagskontot, som i princip tömdes. I efterhand deklarerades uttaget som lön. Skatt och arbetsgivaravgift påfördes med cirka 690 000 kronor.

Åklagaren anser att det var ägarens uttag som gjorde att bolaget kom på obestånd.

– Han måste ha insett att det medför att det finns skatter att betala men inga pengar kvar, sa kammaråklagare Lise-Lotte Tegler under onsdagens rättegång.

Krögaren är åtalad för grov oredlighet mot borgenär, men nekar till brott. Han uppgav att han trodde att det var skattat och klart och att pengarna i det vilande bolaget var hans.

Dessutom var fyra årsredovisningar för de två bolagen sena, och han är även åtalad för bokföringsbrott. Under rättegången hävdade den förre krögaren att han litade på att bokföringsmedhjälparen och revisorn skulle ordna det:

– Jag hade fullt upp med att ta hand om mat och gäster. Jag tyckte att jag hade lämnat allt material till dem.

Hudiksvalls tingsrätt meddelar domen mot den före detta krögaren den 21 juni. De två restaurangerna drivs i dag av andra ägare.

Mer läsning

Annons