Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot byggsatsningen på Sandviksudden

Bostadsbygget på Sandviksudden är en mångmiljonsatsning av rang. Men nu får bygget kritik av Naturskyddsföreningen Gävleborg som har lämnat in en överklagan mot den nya detaljplanen.

Annons

I onsdagens tidning gick det att läsa om det första klartecknet för bostadsbygget vid Sandviksudden. Detaljplanen med terasslägenheter och villor har blivit godkänd av Länsstyrelsen och överlämnad till kommunfullmäktige för nästa antagande. Men hos Miljödepartementet ligger en överklagan från Naturskyddsföreningen Gävleborg.

– Vi tycker att den nya detaljplanen strider mot lagstiftningen. Och vi förstår inte hur Länsstyrelsen kunde göra en sådan kovändning i sitt beslut som de gjorde, säger Naturskyddsföreningen Gävleborgs kassör Sven Norman, som tillsammans med Söderhamns ordförande Bengt Sundström har sammanställt överklagan.

I juni 2008 beslutade Länsstyrelsen att upphäva valda delar av strandskyddet på Sandviksudden. Länsstyrelsen godtog däremot inte kommunens begäran om att upphäva strandskyddet för bostadsbygge på den sydostliga och nordvästliga delen av udden. Kommunen valde då att omarbeta detaljplanen som presenterades i sitt nuvarande skick i januari i år. Detaljplanen godkändes sedan av Länsstyrelsen, fastän den fortfarande kräver bostadsbygge på det nordvästliga strandområdet. Något som inte godkändes för tre år sedan.

– Jag kan inte förstå hur det ena gången är ett nej, men andra gången ett godkännande när det fortfarande inte ligger några förändringar i sakfrågan, säger Sven Norman.

Överklagan lämnades till Länsstyrelsen som överlämnade det till Miljödepartementet för prövning.

Mer läsning

Annons