Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristina Lugn i poetiskt Trönö

/
  • Kristina Lugn hade inte skrivit en enda dikt om hon vuxit upp i Hälsingland.
  • Omkring 150 personer fyllde kyrkan i Trönö under måndagskvällen.
  • Jan Ivan Persson, ordförande i föreningen Söderblomsspelet, hälsade alla välkomna och påminde om störande telefoner. Bakom honom sitter Erik Ehn, Jesper Söderblom, Peter Mörlin, Kristina Törnqvist och Hans Klinga som läste ur

Kyrkan blev fullsatt när författaren Kristina Lugn besökte Trönö för läsning i samband med Söderblomsspelen.

Annons

Under måndagen hölls den andra av två poesiaftnar i samband med Söderblomsspelen i kyrkan i Trönö. Kvällen varade i cirka en timme och innehöll uppläsningar av dikter och drama ur Kristina Lugns verk, varvat med författarens egna reflektioner.

– Om jag hade vuxit upp i Hälsingland hade jag nog inte skrivit en enda dikt, jag hade bara tittat på bergen, sa Kristina Lugn till publikens förtjusning.

Applåder och skratt haglade under kvällen. Ungefär 150 personer hade samlats för att ta del av de långsamma orden. Kristina Lugn gjorde skäl för sitt namn.

– Det tar alltid så lång tid när jag ska göra något som det här, jag pratar så långsamt.

Ur hennes pjäs läste Erik Ehn, Jesper Söderblom, Peter Mörlin, Kristina Törnqvist och Hans Klinga, som alla är med i Söderblomspelen. Det var också genom regissören Hans Klinga som Kristina Lugn kom till Trönö. Han spelade i hennes allra första pjäs "I dödskuggans dal".

– Den sändes en enda gång i SVT, någon gång runt 1983 eller 84. Reprisen blev inställd, sa Kristina Lugn med en röst lika lugn som sarkastisk.

Mer läsning

Annons