Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krafttag mot dåliga avlopp

/
  • Så här ska en trekammarbrunn se ut. T-röret på plats, kamrarna synliga och fri lejd för både inlopp och utlopp. Foto: Josefine Engström/arkiv

Nu satsar kommunen på att få bort undermåliga avlopp som riskerar att skada miljön. Omkring 20 procent av alla privata avlopp i kommunen kan behöva åtgärdas.

Annons

Kommunen tar nya krafttag mot gamla avlopp. Omkring var femte av kommunens enskilda avlopp behöver åtgärdas. Därför har det gått ut kravbrev till en del hushåll från bygg- och miljöförvaltningen. Där får hushållen information om att något måste göras åt det nuvarande avloppet.

Hushållet får ett år på sig att anpassa avloppet så att de uppfyller dagens miljökrav. Det är fritt att lösa på det sätt som hushållet tycker är bäst så länge de uppfyller miljökraven som kommunen ställt.

– Finns det möjlighet att ansluta avloppet till det kommunala systemet är det den bästa lösningen. Men det kräver vi inte, säger miljöinspektör Therese Hartnor.

Det är viktigt för miljön att något görs åt avloppen, förklarar Therese Hartnor.

– De gamla enskilda avloppen släpper ut väldigt mycket näringsämnen i naturen. Det får inte förekomma någon smittorisk eller hälsorisk för människor. Man måste uppfylla kraven som finns i dag, helt enkelt, säger hon.

Det finns olika lösningar som exempelvis minireningsverk, ansluta avloppet kommunalt eller installera en trekammarbrunn med infiltration.

Men det kan bli en stor utgift för det lilla hushållet. Att anlägga ett nytt avlopp kan kosta allt från 70 000 till 100 000 kronor, enligt den kommunalt finansierade informationssidan avloppsguiden.se. Men det är beroende på metod och svårighetsgrad vid installationen. I vissa fall kan det vara aktuellt med mindre arbeten.

För att få uppgradera avloppet krävs det anmälan eller tillstånd som man måste söka hos bygg- och miljöförvaltningen, påpekar Therese Hartnor.

Mer läsning

Annons