Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Köp inte en skotträdd hund"

/
  • Är du trygg blir hunden trygg. Ge hunden tydliga besked. Anpassa svårighetsgraden till hundens förmåga, var några av råden Barbro Börjesson gav det 30-tal åhörare som kommit till CFL.

Skotträdda hundar kan ha en medfödd rädsla. I så fall kan den vara svår att få bort. Men annars finns saker man kan jobba med, enligt hundinstruktör Barbro Börjesson.

Annons

I över 10 år har hon hållit Hundskolan i SVT:s Go'kväll, och hon har själv en gedigen erfarenhet av hundar - både egna och andras. Sedan 1960-talet har Barbro Börjesson jobbat med hundar och hundägare, bland annat vid försvarets hundskola i Sollefteå.

– Jag har börjat kalla mig hundspråkslärare, säger Barbro, som får alla möjliga frågor från bekymrade hundägare.

På torsdagskvällen medverkade hon vid Hudiksvalls Smådjurskliniks föreläsningskväll med hundtema, och här kommer ett par tips från hundcoachen, först om hundar som inte vill vara ensamma:

– Stäng inte in hunden. Låt den vara "ensam" i ett rum och var själv i en annan del av huset, minst 30 minuter, och öka tiden, säger Barbro.

Skotträdda hundar, i synnerhet så här års, är ett annat stort problem.

– Ta helst hunden dit det inte smäller, om så bara en långpromenad. Men spring inte därifrån så hunden tror att den flyr - gå lugnt och stilla, med hunden kopplad. Måste ni stanna där det smäller - stäng fönster, dra för gardiner, var med hunden, håll om den och ge trygghet.

Hur gör man på lång sikt?

– Medfödd skotträdsla är lika vanlig som höftledsfel. Kolla föräldrarna och köp inte en skotträdd hund. Förvärvad skotträdsla är lättare att bota. Exempelvis kan man ta hunden till ett område med en skjutbana där det smäller. Gå promenader på långt avstånd, ha picknick eller var bara där. Klarar hunden det: gå närmare för var gång. Mår hunden dåligt, sluta!

Mer läsning

Annons