Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsumtionen blir allt viktigare

Samtidigt som klyftorna i samhället ökar blir det allt viktigare vad du konsumerar för att visa vem du är. För fattiga familjer är det svårt att handla smart.

Annons

I Söderhamn lever åtta procent av alla barn i en familj som får försörjningsstöd. Det är en procentenhet mer än riket i stort. Men det är inte alla fattiga familjer som får försörjningsstöd.

Rädda barnen slår fast att fattigdom är relativt, det vill säga det beror på vilka omständigheterna är. Att vara fattig i Sverige är inte detsamma som i Thailand. Vem som är fattig bestäms alltså i förhållande till vem som är rik. Enligt Rädda barnen lever tolv procent av Sveriges barn i fattigdom.

Torbjörn Hjort är docent vid Socialhögskolan i Lund och har forskat kring fattigas konsumtion. Han menar att samhället allt mer handlar om att handla. En person definieras av vad han eller hon köper.

– Konsumtionen betyder allt mer för hur vi bedömer och ser på varandra. Enkelt uttryckt kan man säga att det är viktigare vad vi gör med våra pengar än hur vi tjänar dem, säger han.

Enligt Torbjörn Hjort är det svårt för fattiga hushåll att handla smart. Eftersom det saknas marginaler är det svårt att passa på när något är extra billigt eller köpa storpack. Och många måste handla på kredit för att kunna ha råd med en tv.

– Att vara en smart, långsiktig och planerande konsument är mycket svårare för den som har lite pengar. Samtidigt som samhället i stort har höga krav på att den här fattiga gruppen ska vara sparsam och leva ekonomiskt. Men den möjligheten finns inte, utan fattiga tvingas att agera kortsiktigt.

Det är skamligt att inte ha råd. Torbjörn Hjort menar att det hänger ihop med att vi allt mer lägger skulden till fattigdomen på individen, än ser det som ett strukturellt problem.

– Det gör att barn och föräldrar känner en väldig press. För dem med högre inkomster är konsumtionen något lustfyllt, men en fattig känner sig i stället ständigt pressad och jagad.

Mer läsning

Annons