Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstprojekt får bort gamla båten

/
  • Är detta Ljusnes nya landmärke?Snart ska det gamla metallskrovet blixtra av graffiti. Och det finns drömmar om att flytta upp det till järnvägen, så att tågresenärerna inte ska kunna missa att de är i Ljusne.

Kommunen blir av med den gamla båten som står i vägen i Ljusne.

Den ska flyttas och bli ett konstverk – graffiti-målad av lokala ungdomar.

På sikt kan den bli ett landmärke vid järnvägen.

Annons

Söndag 30 september arrangeras ett samtal om andlighet i konsten i gamla kraftstationen i Ljusne.

I samband med seminariet blir det konstutställning med samma tema. Ann-Caroline Breig, Christina Hedlund och Anna Lindkvist Adolfsson ställer ut.

Evenemanget verkar också bli början till en lösning för det övergivna båtskrovet som står i vägen för kommunens marksanering kring gamla kättingfabriken. Båten ska flyttas ned till framsidan av kraftstationen, och lokala ungdomar får chansen att måla det med graffiti. Det kallas graffitirally.

- Just nu håller jag på att jaga en graffitikonstnär som ska vara motor. Jag har haft kontakt med Stenbergaskolan, och det ska finnas ett helt gäng ungdomar som är intresserade, säger Ann-Caroline Breig från konstkraft Ljusne, som arrangerar tillsammans med Söderhamns konstförening.

Söderhamns kommuns exploateringschef Anders Eriksson utesluter inte att båten kan flyttas upp till järnvägen, även om flera myndigheter måste säga sitt först.

- Jag är inte någon estet på det sättet, men jag tycker om när folk har kreativa idéer. Jag hoppas att det här är en idé som kan diskuteras. Jag är inte intresserad av skrovet, men kan andra människor se det som en tillgång är jag bara glad.

Det är oklart vem som formellt äger båten. Den senast kända ägaren har inga papper på vem han sålde till. Men den står på kommunens mark vid gamla kättingen. Marken ska saneras för att utveckla området kring Ljusnans mynning.

Båten är av metall, kring 15 meter lång. Enligt Ann-Caroline Breig ska den vara från 1800-talet, avsedd för frakt. I sin krafts dagar hette båten Agne.

Mer läsning

Annons