Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst förskönar Sandarne

/
  • Bengt Enqvist har en egen ateljé och har målat i hela sitt liv. Motiven är bland annat från Sandarnes skärgård.
  • Järnmasken
  • Anette Palm ställer ut med både skulptur och målningar. Sambon Magnus Jonsson till höger följde med för att begrunda verken.

Smycken av glas, tavlor med lokala motiv, och vantar och sockor i olika färger. Sandarnesnurren bjuder även i år på det bästa av byns lokala konst av kända och okända konstnärer.
– Jag har sålt två tavlor idag, säger Bengt Enqvist, självlärd konstnär.

Annons

Bengt Enqvist är en av 15 lokala konstnärer som ställer ut på den traditionella Sandarnesnurren.

– Jag har ställt ut mina tavlor under alla nio år, sedan snurren startade, säger han.

Ett årligt sommararrangemang som är till för att lyfta fram det bästa av Sandarne, både vad gäller lokala konstnärer och den vackra skärgården. Samarbetet är mellan Sandarne Kultur och historiska förening och ABF.

– Syftet är att lyfta sandarnebornas självkänsla. Vi är inte så dåliga som vi tror, säger Rolf Eriksson ordförande i Sandarne Kultur och historiska förening.

Nytt för i år är en färggrann järnmask döpt till Lyckliga gatan, av den etablerade konstnären Kent Wahlbeck. Hans utställning finns att se på Stenö havsbad. Även den framlidne fotografen Helmer Söderlunds negativsamling finns att ta del av. Motiven som är från 1920- 1975 visar bilder från olika platser runt om i Sandarne och på människor som levde under den tiden. Några andra konstnärer som ställer ut är Anette Palm, Göran Strandow och Lena Ljusberg. Men, man behöver inte vara en etablerad konstnär för att få ställa ut på Sandarnesnurren.

– Sandarne skulle behöva mer av all sorts konst. säger Rolf Eriksson.

Enligt honom är det många som tillverkar konst hemma som aldrig kommer fram. Fler och fler hittar hit för varje år och fler vågar ställa ut, även om det går långsamt.

– Här får alla ta hit sin byrålådspoesi utan att dömas eller bedömas, säger han.

Sommarsnurren pågår mellan 17 juni och 31 augusti.

Mer läsning

Annons