Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill veta hur äldre bor

/
  • Raoul Ekendahl berättar om sitt boende för kommunens samhällsplanerare Eva Widergren och inventerarna Magnus Hellström, Philip Persson och Giovanni Casini.

Om några år kommer var tredje Söderhamnsbo att vara över pensionsålder. Men hur väl anpassade är stadens bostäder för en åldrande befolkning? Just nu genomför kommunen en inventering av boendemiljön.

Annons

Samhällsplaneraren Eva Widergren står i en portuppgång till en av Söderhamns många bostadshus. Med sig har hon tre boendemiljöinventerare som ska mäta och bedöma husets tillgänglighet för äldre och för människor med funktionsnedsättning.

– Det har knappt byggts flerfamiljshus i Söderhamn på tjugo år och lägenhetsbeståndet har en föråldrad standard med tanke på äldres behov, säger Eva Widergren.

Projektet går under namnet Attraktiva bostäder och boendemiljöer för äldre och finansieras med pengar från staten. Det är en strategi för att möta en åldrande demografi, inte bara i Söderhamn utan på många orter i Sverige. Faxeholmen och flera av de större bostadsbolagen är med i samarbetet.

– Målet är att ta fram en handslingsplan för framtida samhällsplanering och bostadsbyggande, men också omvandling av befintliga fastigheter, säger Widergren.

Kommunen har också skickat ut en enkät till alla personer över 65 år för att fråga hur de ser på sitt boende. Svarsfrekvensen har varit väldigt hög, vilket visar att det är en fråga som engagerar folk.

– När vi frågar om önskemål på framtida boende så vill folk bo kvar där de bor, säger Widergren.

Att bo i ett hus som är anpassat för äldre eller funktionsnedsatta innebär en trygghet för många människor.

– Men också frihet att kunna ta sig in och ut utan att fastna hemma för att det saknas hiss, säger Widergren.

Ett förslag kommer att skickas ut på remiss i början av 2016 innan kommunfullmäktige ska ta ställning till handlingsplanen.

Sedan projektets start i mitten av maj har inventerarna undersökt närmare 75 procent av kommunens bostadshus som omfattar runt 6 000 lägenheter. Inventeringen görs via ett frågebatteri som inventerarna fyller i med information om allt från hur många centimeter det är mellan dörrposterna till om det finns plats för uppställning av rollatorer.

Det är hela tiden boendemiljön runt om lägenheterna som undersöks och inte själva privatbostäderna. Det är heller inte meningen att hänga ut enskilda husägare.

– Vad vi har sett är att väldigt många brister skulle vara både enkla och billiga att åtgärda för fastighetsägarna, säger Giovanni Casini, boendemiljöinventerare.

Mitt under inventeringen kliver 88-åriga Raoul Ekendahl ut genom porten. Han är på väg till sopåtervinningen men är positiv till kommunens besök i huset.

– Det är bra om de får se vilka bekymmer vi har, säger Ekendahl.

Med bruten lårbenshals och käpp är han en av de människor som berörs av kommunens projekt. Men han ser inga större problem i det egna huset, värre är det med att det inte finns några butiker kvar längre i kvarteret. Till och med kiosken har stängt.

– Men viktigare ändå är att Kuriren inte kom i tid i morse, jag är morgonpigg och vill kunna läsa min tidning, skojar Ekendahl innan han försvinner iväg.

Mer läsning

Annons