Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen: nej till värmestugan

Nej till kommunala pengar till Värmestugan – som väntat. Socialnämnden lägger hellre sina 10,5 miljoner på egen nykter verksamhet.
Nu hoppas Värmestugan på andra lösningar.

Annons

På tisdagen sa en enhällig socialnämnd nej till att ge Värmestugan 66 000 kronor för driften under mars till och med juni.

Beslutet bygger både på principer och ekonomi, säger nämndens ordförande Mattias Benke (S). Nämnden dras med ekonomiska underskott och försöker komma i balans.

- Vi lägger 10,5 miljoner på missbruksvård. De pengarna måste vi prioritera. Då väljer vi att satsa på vår egen verksamhet, plus att vi ger 100 000 kronor i årligt stöd till IOGT-NTO, säger Mattias Benke.

IOGT-NTO kräver att deras besökare är nyktra. Det är viktigt, tycker Benke.

- Det finns saker som inte riktigt håller på Värmestugan. Att man inte måste vara nykter är en del. Jag vet inte om man blir motiverad att sluta droga på ett ställe där man kan lämna in sin kasse, och sedan ta den med sig och fortsätta dricka.

Anders Ramstrand är ordförande i Stenbackens arbetskooperativ, som driver Värmestugan. Han har haft många diskussioner med kommunen om nykterhetskravet.

- Våra regler är samma som Hela människans (tidigare RIA). Där får man inte använda droger, men man får vara påverkad. Det har fungerat bra. Vi är till för de som ännu inte tagit steget att sluta med drogerna. Genom att träffa nyktra volontärer som lever svenssonliv kanske de känner att 'det här är dagen som jag tar beslutet'. Hur ska de annars träffa svenssons? säger Anders Ramstrand.

Mer läsning

Annons