Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalt bilköp upprör bilhandlare

Söderhamns kommun köpte in nya bilar i Bollnäs. Det är dumt eftersom kommunen borde stödja företag i Söderhamn istället, menar Pär Melin, bilhandlare och representant för Motorbranschens riksförbund.

– Det är en nonchalant gest mot oss företagare. Kommunen skiter i oss, säger han.

Annons

Pär Melin är bilhandlare i Söderhamn och representant för motorbranschens riksförbund. Det var för några dagar sedan som han upptäckte att kommunen nyligen avslutade sin upphandling.

De kom fram till att det skulle köpas in ett antal nya bilar. När han insåg att kommunen köpte dem på Bilmetro i Bollnäs, såg han rött.

– Jag blir lite galen. Det är tjänstefel av kommunen. Jag störs inte av att jag inte fick sälja något. Men kommunen borde värna om Söderhamn, säger han.

När Pär var ny bilhandlare var de tolv stycken, nu är vi bara tre kvar. Enligt Pär försvinner Söderhamn sakta. Vi måste hålla kapitalet inom kommunen, det är därför jag blir upprörd, förklarar Pär.

– Vi förlorar en jävla massa arbetstillfällen. Man kan inte ge bort allt och tro att det ska tro att allt går av sig självt, säger Pär Melin.

Men Inköp Gävleborg försvarar kommunens agerande.

– Vi köper aldrig in bilarna. Vi sköter upphandlingarna åt kommunerna. De som uppfyller kraven vi har, väljer vi. Det var det mest ekonomiskt mest fördelaktiga som vann, säger upphandlaren Michael Nyström.

Michael tillägger att det är svårt att uttala sig generellt om fallet. Men kommunen har ett avtal med Bilmetro i Bollnäs. De har handlat med dem förr och kommer göra det igen.

Det går inte att ställa som krav i kommunens upphandling att inköpen ska göras inom kommunen, förklarar Michael.

– Då tar man bort konkurrensen och det får man inte göra. Det ska vara fritt för alla att lämna in anbud. Man får bara sätta vissa gränser, säger Michael Nyström.

Pär Melin är också kritisk till att servicen kommer ske på annan ort. Det är en onödig kostnad som dessutom orsakar mycket förlorad tid. Men så behöver det inte vara, tycker Michael Nyström.

– Vi bedömer en helhet. Bara för att servicen finns på orten betyder det inte att det är det bästa alternativet, säger Michael Nyström.

Mer läsning

Annons