Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollot där varenda unge räknas: ”En del behöver stanna längre”

På naturkollot i Kyrkbyn utanför Söderhamn är varenda barn en viktig pusselbit. – De får uppmärksamhet och får umgås. Det syns på dem, säger kolloledaren Oskar Nilsson.

Annons

Läs mer: Lådbil, maraton och dans på scen när Alla barns dag inledde Edsbyveckan: "Här finns alla kompisar"

Nedanför den stora tegelbyggnaden, ligger plasttofflor strösslade över gräsmattan. Bakom dem har handdukar förvandlat broräcket till en regnbåge.

Sammanlagt över hundra barn och ungefär tio ledare leker, badar, bakar och tältar på årets naturkollo i Kyrkbyn. Söderhamnsortens barnkolloförening driver kollot för nittiofjärde sommaren i rad.

Evelina Thuring, Noah Menzah, Elinor Ståleborg, Martin Hedqvist, Thelma Arvidsson, My Lindberg och Therese Ekman leker ofta i kollokojan i Kyrkbyn.

Läs mer: Jubilerande kollo i sommar

– Det här är mitt tredje år, säger nioåriga Mathilda Edberg och vännen Evelina Thuring fortsätter:

– Vi får göra lite allt möjligt, mest leka och så.

Kollot är gratis och till för alla barn i mellan sju och fjorton år i Söderhamns kommun. I år har kollot fått ett aktivitetsstöd av kommunen, och kan därför ta med barnen till Järvzoo varje onsdag. Något som barnen uppskattar.

Läs mer: Rektorn med barnens rättigheter först: "Jag drivs av ett rättvisepatos"

Therese Ekman, Noah Menzah, Mathilda Edberg och My Lindberg får leka utomhus på naturkollot i Kyrkbyn.

Läs mer: Kyrkbyns egen oas full av bus

– Det bästa var när vi fick glass! säger elvaåriga Noah Menzah och säger sedan:

– Vargarna var gulliga, för de hade vargungar.

Varje solig dag har de gått till Bocksjön eller Florsjön och badat. Denna förmiddag är dock gräset regnvått och ledarna försöker aktivera barnen inomhus.

När det regnar har naturkollot aktiviteter inomhus. Nu är detåttaåriga Thelma Arvidssons tur att dela ut spelkorten.

I ett av rummen har barn och ledare dragit madrasser från våningssängarna, ner på golvet. Ledarna spelar gitarr och barnen sjunger med eller ritar, ihopkurade under sina täcken.

I rummet bakom sitter tio barn till i en cirkel på golvet och skickar spelkort mellan sig. Korten snurrar snabbt genom gruppen. Då och då ropar någon "ge mig ett kort" eller "vänta, inte så fort". Plötsligt tystnar allt fler och blåser upp sina kinder. De spelar Bubblan.

På naturkollot i Kyrkbyn kan man få mysa inomhus med gitarr och sång. Therese Ekman och Elinor Ståleborg sjunger med ledarna.

Ledaren Oskar Nilsson tror att kollot är mitt i ett uppsving. Fler barn går på kollot i år än förra året, och av sin erfarenhet som skolpersonal vet han att kollot är något som barnen minns även när sommarlovet är slut.

Läs mer: Höstlovslediga barn får chansen att åka på kollo

Förra året kunde en del få gå två veckor, men nu är barnen så pass många att de bara får vara en vecka var på kollot.

21 barn är på sommarens kollo i Kyrkbyn varje vecka.

– Det är synd, för vi märker att det är många som egentligen behöver stanna längre. Man hör ju mycket under veckan. En del har inga vänner att leka med och en del har inte råd att åka på semester. Vissa behöver kanske en annan vuxen förebild. Några föräldrar kanske har problem med alkohol till exempel, och har inte möjlighet att ge barnen den uppmärksamhet de behöver, säger Oskar Nilsson.

Martin Hedqvist, 10 år gör en kullerbytta i luften under rutchkanan på kollot i Kyrkbyn.

Ute i hallen på övervåningen går tre barn förbi. De är på väg ner till chokladbollsbaket. Oskar fångar in en av dem i en kram.

– Släpp mig, skriker hon och skrattar medan de andra barnen försöker dra loss henne.

Oskar lyfter upp henne några centimeter från golvet och släpper ner henne igen. Barnen skrattar hela vägen ner för trappan.

På kollot i Kyrkbyn får barnen den uppmärksamhet de behöver.

– Det syns på dem att de får uppmärksamhet. Att de får vara viktiga, vara en pusselbit och får bestämma själva. Att de får vara med, säger Oskar Nilsson och fortsätter:

– Det känns bra, som att nu gör vi något rätt. Något som får dem att må bra.

Mathilda Edberg, 9 år, koncentrerar sig väl till kolloledarnas glada sång.s

Mer läsning