Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart vem som ska bygga H&M

Fyra olika byggbolag slogs om att få bygga ut Combigallerian. Det blev Peab som gick segrande ur striden med ett kontrakt värt 36,6 miljoner.

Annons

- De hade bästa anbudet baserat på priset och på totalentreprenaden, säger Faxeholmens vd Petri Berg.

Striden stod mellan NCC, Skanska, Peab och Bollnäsbaserade Ängabyggen AB. Att uppdraget gick till Peab beslutades för drygt två veckor sedan. Men eftersom de övriga anbudsgivarna haft tio dagar på sig att överklaga beslutet har Faxeholmen inte velat offentliggöra uppgifterna förrän nu.

För att över huvud taget få vara med i den här typen av upphandling ställs hårda krav. För det första måste företagets finanser vara goda.

- Vi har krävt en omsättning på minst 30 miljoner. Det ska borga för att man kan gå inte i ett så här stort projekt utan att riskera bolagets ekonomi, säger Petri Berg.

Dessutom ska företaget bland annat ha dokumenterad teknisk förmåga, vilket i praktiken innebär erfarenhet av liknande jobb av den här storleken.

Det gör det svårt för mindre lokala byggfirmor att vara med i upphandlingen. I det här fallet har Peab dock gjort klart i sitt anbud att de samarbetar med Hudiksvallsföretaget Hälsingebyggarna. Petri Berg tror inte heller att det är otroligt att Peab kommer att anlita lokala underentreprenörer för till exempel elinstallationer.

Mer läsning

Annons