Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katten Sigvard sköter städningen – slår på dammsugaren i tid och otid

/

Klockan fyra på morgonen startar dagen hos familjen Zetterlund i Bergvik, för då vill katten Sigvard ut. Full av bus ger han sig ut på jakt. Hemma vill han däremot gärna dammsuga…

Annons

Katten Sigvard ligger i sin favoritfåtölj och värmer sig i vårsolen som strålar in genom fönstret. Han är född och uppvuxen hos Hanna och Niklas Zetterlund i Bergvik. Under årens gång har många djur bott hos dem. De har haft kaniner, hamstrar, undulater, ankor, getter, hundar och katter, dock inte allt på samma gång. Idag är det bara katten Sigvard som bor hos dem.

– Nu när han är ensam blir han nog lite bortskämd, säger matte Hanna Zetterlund.

Hon beskriver Sigvard som en katt full av bus. Han gör ofta kullerbyttor och slår på dammsugaren i tid och otid. Det gäller för matte Hanna och husse Niklas att alltid dra ur kontakten ur väggen när de dammsugit klart, annars är Sigvard i farten. Det har hänt att Niklas trott Hanna städat och vice versa när det egentligen varit Sigvard som startat dammsugaren.

– Likaså får vi inte vara ifred på toa. Så fort Sigvard hör toalocket fällas upp rusar han in om dörren står på glänt, berättar Hanna.

Näst efter fåtöljen är lekstugan Sigvards favoritplats. Om han inte kommer in när de ropar hittar de honom sovandes i lekstugan. Nu för tiden är det lugnt där ute, men när familjen hade fler katter var det livat.

– När vår katt Pelle levde var det ungdomsgård ute i lekstugan med Pelle, Sigvard och deras kattkompisar, berättar Hanna och skrattar.

Även om Sigvard numera är ensam herre på täppan går det sällan att muta honom med mys i soffan eller lyxig kattmat. Hanna har serverat både kycklingfilé och makrill, men inget har gått hem. Däremot är popcorn en stor favorit. Allra helst äter han dock torrfoder. Sigvard är inte särskilt förtjust i att gosa. Han väldigt hemmakär och det är sällan han ens går över gatan. Han håller sig gärna i skogen bakom husen, eller på gården.

– Ofta när vi tittar ut ser vi honom hoppa efter fjärilar på gräsmattan, säger Hanna.

Sigvard själv gör inget väsen av sig under intervjun, utan sträcker bara på sig i fåtöljen. Efter en stund smiter han ut i vårsolen, kanske på jakt efter en och annan fjäril.

Mer läsning

Annons